SAD i Evropska unija postigle sporazum o carinama na čelik i aluminijum

Sjedinjene američke države i Evropska unija postigle su sporazum o carinama na čelik i aluminijum, koji je u vreme Trampove administracije doveo do diplomatske krize.
SAD i Evropska unija postigle sporazum o carinama na čelik i aluminijum
Foto: Pixabay
Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan, američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj i sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo objavili su danas sporazum.
 
Sporazum ne predviđa potpuno ukidanje tarifa iz člana 232, ali omogućava uvoz određene količina čelika i aluminijuma iz EU bez carina.
 
"Uspeli smo da postignemo sporazum kojim će EU ukinuti svoje carine na američku robu" rekla je Raimondo.
 
Sporazum će obezbediti "da se sav čelik koji ulazi u SAD iz Evrope u potpunosti proizvodi u Evropi", dodala je ona.
 
Carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD uveo je bivši američki predsednik Donald Tramp, uključujući i uvoz iz EU, prema trgovinskom zakonu iz doba Hladnog rata, pozivajući se na pretnje nacionalnoj bezbednosti.
 
Evropljani i drugi saveznici bili su ogorčeni zbog Trampove upotrebe člana 232 da opravda carine, što je dovelo do uvođenja kontracarina, izmedju ostalog na motocikle proizvedene u SAD, burbon, puter od kikirikija i farmerke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet