Gutereš u Glazgovu na samitu o klimi: Čovečanstvo sebi kopa grob, vreme da kažemo dosta

Premijer Velike Britanije Boris Džonson poručio je da, ukoliko lideri sveta ne postignu ozbiljan dogovor u Glazgovu, sva obećanja ranijih samita biće samo prazna priča.
Gutereš u Glazgovu na samitu o klimi: Čovečanstvo sebi kopa grob, vreme da kažemo dosta
Foto: Pixabay
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da čovečanstvo "sebi kopa grob".
 
Džonson je, u svom izlaganju citirao aktivistkinju za borbu protiv klimatskih promena Gretu Tunberg, koja je ranije govorila da su obećanja lidera "ništa osim bla, bla, bla".
 
Imamo tehnologiju i možemo naći novac, rekao je Džonson i naglasio da je pitanje da li se to želi.
 
Dok političari govore šta će biti 2050. ili 2060. godine, prosečna dob delegata COP je preko 60 godina, a deca koja će nam suditi još nisu ni rođena, upozorio je on, prenosi BBC.
 
Ukoliko ne uspemo, neće nam oprostiti, znaće da je Glazgov bio istorijska prekretnica na kojoj nismo uspeli, rekao je Džonson.
 
Sudiće nam sa gorčinom i ozlojeđenošću i biće u pravu. COP26 ne sme biti kraj priče o klimatskim promenama, dodao je.
 
Posle Džosona, učesnicima samita obratili su se aktivisti iz ugroženih delova sveta, među kojima je Amazon.
 
Gutereš je rekao da zavisnost ljudi od fosilnih goriva gura čovečanstvo na ivicu.
 
"Ili ćemo mi stati ili će to nas zaustaviti. Vreme je da kažemo dosta. Dosta ubijanja za ugljenikom. Dosta je da tretiramo prirodu kao toalet. Dosta sagorevanja, paljenja, rudarenja. Kopamo grobove sami sebi", rekao je Gutereš.
 
Princ Čarls: Vreme nam je bukvalno isteklo
 
Princ Čarls je, obraćajući se učesnicima samita, rekao da je pandemija koronavirusa pokazala kako razarajuće mogu biti prekogranične krize.
 
"Vreme nam je bukvalno isteklo, a znamo šta moramo da učinimo", dodao je on.
 
"Hitno moramo sa smanjimo emisije gasova staklene bašte i da preduzmemo akcije da bi se bavili količinom ugljen-dioksida u atmosferi", rekao je princ Čarls.
 
"Moja molba danas za zemlje je da zajedno kreiramo okolinu koja će omogućiti svakom sektoru industrije da predzme neophodne akcije. Znamo da nam za to trebaju hiljade milijardi, a ne milioni dolara", rekao je on, prenosi BBC.
  • gulash

    01.11.2021 16:55
    paprikash
    looooooooooool

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.