Poljska: Odata počast ženi preminuloj zbog zakona o abortusu

Demonstranti u Poljskoj odali su počast ženi koja je preminula u 22. nedelji trudnoće, a aktivisti su rekli da je ona prva osoba koja je umrla zbog ograničenja koje je uveo zakon o abortusu.
Oni su upalili sveće ispred Ustavnog suda u Varšavi, koji je prošle godine doneo presudu koja je dovela do pooštravanja jednog od inače najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.
 
Ženski štrajk, grupa koja se bori za reproduktivna prava, pozvao je na proteste koji su održani u Varšavi i Krakovu.
 
Poljska je donela strogi zakon o abortusu 1993. godine kojim je prekid trudnoće zabranjen osim u tri slučaja: ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako fetus ima urođene deformitete.
 
Ustavni sud je, međutim, pod uticajem poljske konzervativne vladajuće partije, prošle godine presudio da abortusi zbog urođenih mana nisu ustavni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet