VIDEO: Obilne padavine i u BiH, veći deo Sarajeva bez struje, Ilidža kritično

Obilne padavine tokom noći i jutra pogodile su Bosnu i Hercegovinu.
VIDEO: Obilne padavine i u BiH, veći deo Sarajeva bez struje, Ilidža kritično
Foto: FoNet
Iz profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo je saopšteno da su poplavljene zgrade i porodične kuće. Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevu i policija.
 
Sifet Čengić iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao kako situacija nije dobra na Ilidži, u Novom Gradu Sarajevo i Trnovu, a najkritičniji je na Ilidži u naselju Otes.
 
Kako je rekao, u toku je evakuacija ljudi iz tog dela Kantona Sarajevo.
 
"Voda je došla do kuća, poplavljen je veliki broj stambenih objekata. Vršimo gde je potrebno evakuaciju, dostavljamo hranu preko Crvenog krsta", rekao je.
 
 
Čengić napominje da je i dalje prisutan trend rasta svih reka na području Kantona Sarajevo-Bosne, Željeznice i Miljacke.
 
Zbog rasta nivoa reka veći deo Sarajeva je bez struje.
 
Opština Istočna Ilidža je na zvaničnom facebook profilu zamolila građane da pomognu u akciji punjenja vreća s peskom, koji će biti nošeni u korita za odbranu ugroženih naselja.
 
Preporuka Kriznog štaba opštine je da djeca ne idu u vrtiće i škole. 
 
 
Iz Operativnog centra Civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona, na jugu BiH, se navodi da je posebno teško stanje bilo u opštinama Konjic i Jablanica.
 
"Reka Neretva se izlila u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta. Vatrogasci su celu noć pratili vodostaje reka i radili na otklanjanju posledica od poplava", stoji u izvještaju CZ-a HNK-a.
 
 
  • Zemo

    05.11.2021 14:36
    Kiša
    A belaja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet