Atina: Sukobili se grčki policajci i vatrogasci, bilo povređenih

Grčka policija sukobila se danas u Atini sa vatrogascima koji su protestovali zahtevajući ugovore o radu na neodređeno vreme posle velikih šumskih požara.
Jedan vatrogasac je povređen šok-bombom, a pet ih je uhapšeno nakon što je policija protiv demonstranata koristila suzavac i vodeni top.
 
Vatrogasci koji su protestovali u radnim uniformama, blokirali su saobraćaj ispred Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, formiranog posle nedavnih požara.
 
Organizatori protesta su naveli da oko 2.000 vatrogasaca ima ugovore o radu na određeno vreme, koji se obnavljaju na pet godina ili manje.
 
Predsednik udruženja ugovorno angažovanih vatrogasaca Aleksandros Farandakis rekao je za Asošiejted pres da su članovi te organizacije "uložili srce i dušu u napore na gašenju požara proteklog leta".
 
"Njima su više puta obećavana adekvatna radna mesta, ali su prevareni. Ne znam koja vrsta katastrofe treba da se dogodi da bi se čula njihova poruka, da li više požara ili više poplava", kazao je Farandakis.
 
Grčka u letnjim mesecima ima više od 15.000 vatrogasaca, od kojih oko 5.000 ima kratkoročne ugovore ili su angažovani sezonski.
 
U letošnjim šumskim požarima izgorelo je više od 1.000 kvadratnih kilometara šume na ostrvu Evija i u južnoj Grčkoj. Stotine vatrogasaca iz zemalja članica Evropske unije i susednih država došlo je u Grčku da pomogne.
  • Marić Predrag

    06.11.2021 08:41
    Morali su na vreme ( još pre 25 godina), da ugase DVD i Civilnu zaštitu, i da osnuju Sektor za vanredne situacije. Obuka za ispitane vatrogasce ne može trajati kraće od 20 dana, i ako slučajno, neko, završi fakultet ZOP, nabiti ga najviše na mesto referenta, a bivše lokalne pandure obučiti da čitaju projekte i izdaju dozvole na projektnu dokumentaciju u svojstvu inspektora. Za još saveta mogu uvek da se obrate braći srbima, jer očito ne znaju da "pregaze požar" kao mi.
  • trebali su im

    05.11.2021 22:20
    trebli su im svima dati da kupe stanove po 500 e/m2 i mirna Bačka, mislim Grčka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet