Pahor: Parlamentarni izbori u Sloveniji biće raspisani u aprilu

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da će redovne parlamentarne izbore predviđene za prvu polovinu naredne godine raspisati za 24. april, što je prvi mogući datum.
On je u izjavi za novinare rekao da odluku o raspisivanju izbora 24. aprila i rokovima za izbornu proceduru namerava da saopšti polovinom februara naredne godine, kao i da se većina poslaničkih klubova u sadašnjem parlamentu slaže sa datumom izbora.
 
Pahor je dodao da se na taj potez odlučio jer je "veliki deo javnosti" želeo da zna "kada će biti redovni izbori, osim ako ne budu vanredni", a da sada kada je datum redovnih izbora poznat u vladi i parlamentu lakše će se planirati donošenje zakona, prenela je Hina.
 
Predsednik parlamenta Igor Zorčić rekao je da podržava odluku predsednika, ali da bi bilo bolje da budu održani vanredni izbori s obzirom na političku situaciju.
 
"Mislim da opozicija, ali i većina naših građana želi vanredne izbore, ali to zavisi od toga koliko će ova vlast imati podršku parlamenta", rekao je Zorčić koji je bio član vladajuće stranke, ali je formirao svoj nezavisni poslanički klub zbog nesuglasica sa vladom.
 
Opozicione levičarske stranke više puta su tražile ostavku vlade i vanredne parlamentarne izbore, zbog, kako kažu, autoritarnog stila vladanja sadašnje vladajuće koalicije desnog centra i "lošeg upravljanja epidemijom kovida-19".
 
Ovakvi zahtevi se mesecima mogu čuti i na demonstracijama protiv vlade i kovid mera.
 
Slovenija će predsedavati Savetom EU do kraja ove godine, pa sadašnja vlada Janeza Janše želi da uspešno završi svoj mandat na evropskom parketu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet