Nove mere u Grčkoj: Šta to znači za srpske turiste?

Grčka vlada je usvojila nove mere protiv koronavirusa koje će važiti samo za nevakcinisane građane, ali i turiste koji će doći u ovu državu za novogodišnje i božićne praznike.
Nove mere u Grčkoj: Šta to znači za srpske turiste?
Foto: Pixabay
Nevakcinisane osobe moraće da imaju negativan brzi antigenski ili pi-si-ar test da bi ušle u banke, javne kancelarije, maloprodajne objekte, mešovite zabavne prostore i frizerske salone.
 
Ova odredba se neće odnositi jedino na prodavnice prehrambenih proizvoda i verske objekte.
 
Svi nevakcinisani zaposleni građani u privatnom i javnom sektoru moraće da prilažu dva antikovid testa nedeljno.
 
Ivana Simić Apostolu navodi za RTS da jedino mesto gde građani mogu da uđu bez testa su supermarketi, apoteke i crkve. Ističe da iste mere važe i za nevakcinisane turiste. 
 
"Ukoliko se naši sugrađani upute u Grčku za božićne i novogodišnje praznike, a naravno nešto se u međuvremenu ne promeni i oni će morati da imaju sertifikat o vakcinaciji kako bi mogli da posete sva ova mesta, ukoliko ga nemaju oni će morati da urade rapid test u nekoj od labaratorija. Cena rapid testa je 10 eura i dobija se za nekih dva do tri sata", objašnjava Simić Apostolu.
 
Dodaje da su i deca od pet godina takođe obavezna da u sva ova navedena mesta pokažu self test koji se u Grčkoj kupuje u apoteci, košta oko pet eura i radi se svakog dana.
 
"Deca ga rade i za odlazak u školu, dakle dva puta nedeljno to je ovde praksa od početka školske godine. Tako da bi oni koji dolaze ovamo za božićne i novogodišnje praznike to trebali da imaju u vidu. Rezultati testa se odštampaju i taj papir se pokaže ljudima na ulazima u sve ove objekte", navodi Simić Apostolu za RTS.
 
Kazne za kršenje mera su rigorozne i iste su i za građane Grčke i za turiste.
 
"Oko 300 eura je kazna za svakog ko prekrši pravila - nema sertifikat o vakcinaciji ili papir da je uradio test. Isti iznos plaćaju i turisti ukoliko prekrše mere", objašnjava Simić Apostolu.
 
Dodaje da je za sada u Grčkoj vakcinisano preko šest miliona građana i da ovim merama grčka vlada pokušava da poveća broj imunizovanih.
 
"Ovim merama grčka vlada pokušava da i one koji se nisu do sada vakcinisali na neki način natera da to urade i zato su ove mere", navodi  Simić Apostolu.
 
Kako kaže, iz Vlade je najavljeno da neće biti mera zatvaranja.
  • Turista

    06.11.2021 19:13
    Zbogom Grčkoj
    Za sada nema ništa od odlaska u Grčku.
    Bio sam ovog leta u Aljbaniju.
    Nikakvi testovi, vakcine i bakrači...
    Super se proveo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet