Izdvojeno dodatnih 6,7 miliona evra za troškove struje na severu Kosova

Kosovski elektroenergetski sistem KOSTT izdvojio je dodatnih 6,7 miliona evra u odnosu na predviđen iznos za plaćanje električne energije za četiri opštine severa Kosova.
Izdvojeno dodatnih 6,7 miliona evra za troškove struje na severu Kosova
Foto: Pixabay
Pozivajući se na potvrdu iz KOSTT-a, Kosovapress navodi da je na taj način trošak od 11 miliona evra već narastao na 17,7 miliona, te i da je rok plaćanja time produžen do kraja ove godine.
 
"Nakon preporuka koje je usvojila Skupština Kosova u maju 2021. godine, putem koje je KOSTT ovlašćen da koristi sopstveni budžet za pokrivanje gubitaka od utrošene ali neplaćene električne energije u severnom delu Kosova, KOSTT je izdvojio budžet u ukupnom iznosu od 17,7 miliona evra da pokrije gubitke za sever do 31. decembra 2021", navodi se u pisanom odgovoru ovoj redakciji menadžerke za komunikacije u KOSTT-u Zane Bajrami-Rame, prenosi Kossev.
 
Računi za utrošenu struju na severu od decembra prošle godine, kada je sever izdvojen iz kontrolne oblasti EMS-a, pokrivaju se iz budžeta Kosova. 
 
S druge strane u kosovskim medijima već godinama postoji serija izveštaja o tome kako su zapravo građani Kosova svojim uvećanim računima za električnu energiju pokrivali troškove potrošača na severu.
 
Međutim, neimenovani izvor koji je dobro upoznat sa pitanjima energetike, za KoSSev decidno tvrdi da je to netačno. 
 
Izvor ne poriče da su građani na jugu (moguće) plaćali povišene račune, ili čak i da im je dat odgovor da je to bilo radi pokrivanja troškova potrošača na severu, navodi da to sigurno nije zbog utrošene električne energije na severu, iz "prostog razloga jer je taj trošak sve do decembra prošle godine išao na teret EPS-a".
 
"Pre svega, do septembra 2013. godine, energetski sistem na severu bio je raskačen u odnosu na kosovski sistem. Električna energija na severu nije mogla nikako da stigne fizički sa juga, čak i da su hteli da je šalju. Do tada je struja na severu u Valač stizala iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške, kojim se snabdevaju Lešak i Trepčina flotacija. Tu je i zaključak Vlade Srbije iz 2009, o tome da se insistira na tome da se građani na Kosovu i Metohiji, u severnim opštinama, snabdevaju sa strujom iz Srbije, što je poštovano sve do prošle godine", poručio je izvor KoSSeva.
 
On je dodao i da tek nakon što je urađena rekonekcija Valača nakon Briselskog sporazuma o energetici u septembru 2013, jer je jedna od tačaka bila upravo to, struja je fizički mogla sa juga da stigne, ali i da je zapravo EPS nastavio da snabdeva, fakturiše na kraju meseca i istovremeno pokriva račune koje građani nisu plaćali.
 
Na pitanje otkud onda toliki izveštaji u kosovskim medijima i izjave i zvaničnika i analitičara i novinara o tome da su računi za struju prethodnih godina bili uvećani na jugu zbog pokrivanja troškova na severu, izvor portala navodi da je jasno to da Priština "ne priznaje da je Srbija ikad snabdevala sever Kosova strujom" i to iz političkih razloga.
  • mali zeleni

    07.11.2021 18:33
    zasto
    ZASTO ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet