Hrvatsko novinarsko društvo: Zbog teksta "Jebo vas Vukovar", Dežulović izložen linču

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je najoštrije osudilo "javni i institucionalni linč" kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Jebo vas Vukovar".
On u tekstu, objavljenom na portalu N1, kako se ističe, problematizuje zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.
 
HND je u saopštenju naveo da je "posebno zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizujući time linč novinara i zatiranje slobodne reči".
 
"Upozoravamo da je kolega Dežulović u poslednjih nekoliko dana primio više od 100 ozbiljnih pretnji i pretnji smrću, od kojih je neke prijavio policiji", naveo je HND i pozvao institucije da zaštite Dežulovića od svih oblika zastrašivanja, pretnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji podstiče važne javne rasprave kao što je ova.
 
"Dežulovićevi progonitelji uporno i namerno javnosti podmeću tezu kako je kolega tekstom grubo uvredio žrtvu Vukovara i njegovih građana. Svakome ko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je kako je namera autora bila isključivo da kritikuje odnos državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojem ga razne političke opcije dekadama pažljivo balzamuju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život", navedeno je u saopštenju HND-a.
 
Dežulović, navodi HND, "s pravom ukazuje na egzodus koji se događa zbog praktičnog zanemarivanja toga grada i izostanak bilo kakve političke strategije osim one komemorativne. Upravo je i samo tu problematiku isticao u svojoj kolumni, koristeći svoj jedinstven, prepoznatljiv stil, a sve u javnom interesu, ponajpre u interesu građana i građanki Vukovara".
 
HND navodi da se Dežulović tom temom bavi kontinuirano i podseća da je za tekst "Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini", objavljen 19. novembra 2013. godine, dobio prestižnu nagradu European Press Prize, evropskog Pulicera za najbolji komentar u konkurenciji više od 400 novinara iz cele Evrope.
 
Tekst "Jebo vas Vukovar" možete pročitati OVDE.
  • Ivan Markov

    07.11.2021 21:09
    Opatija
    Bravo vise su dosadili bogu i ocu sa tim Vukovarom. Odem za Sloveniju autom predjem kod Iloka ukljucim radio: Dobar dan narode Vukovara sa Radio Vukovara na frekvencijama grada Vukovara, U zraku Hrvatskog radio difuznog sistema nase lipe Hrvatske, sa HRvatskim voditeljem Domagojem kuci ugojenim, slusate radio Hrvatske na suncu Hrvatske ah da zaboravio sam reci danas cemo pricati o Vukovaru Hrvatskom gradu i fol braniteljima kojih ima 330.000 a laznih 82000 za koje se zna sa spiska da su pobjegli u Cesku, Kanadu, Australiju, Svedsku, Slovacku, Sloveniju, Njemacku i tamo se prijavili kao izbeglice iz Vukovara i Rata i godinama sisali donacije i pomoc a onda se vratli u HTrvatsku i prijavili kao branitelji. Istina koja boli 82000 fol branitelja.
  • Talac

    07.11.2021 17:28
    U balkanskim gudurama, svako ima neku svoju "svetu" mantru. Neko Kosovo, neko Vukovar... A zajednicko svima je da se za sve to vreme nas novac preliva u necije, podobne, dzepove...
  • Pićuka

    07.11.2021 16:08
    Bravo Borise. Svi su se trudili da ga sruše i poubijaju koga stignu a sada se foliraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.