Hrvatsko novinarsko društvo: Zbog teksta "Jebo vas Vukovar", Dežulović izložen linču

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je najoštrije osudilo "javni i institucionalni linč" kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Jebo vas Vukovar".
On u tekstu, objavljenom na portalu N1, kako se ističe, problematizuje zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.
 
HND je u saopštenju naveo da je "posebno zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizujući time linč novinara i zatiranje slobodne reči".
 
"Upozoravamo da je kolega Dežulović u poslednjih nekoliko dana primio više od 100 ozbiljnih pretnji i pretnji smrću, od kojih je neke prijavio policiji", naveo je HND i pozvao institucije da zaštite Dežulovića od svih oblika zastrašivanja, pretnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji podstiče važne javne rasprave kao što je ova.
 
"Dežulovićevi progonitelji uporno i namerno javnosti podmeću tezu kako je kolega tekstom grubo uvredio žrtvu Vukovara i njegovih građana. Svakome ko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je kako je namera autora bila isključivo da kritikuje odnos državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojem ga razne političke opcije dekadama pažljivo balzamuju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život", navedeno je u saopštenju HND-a.
 
Dežulović, navodi HND, "s pravom ukazuje na egzodus koji se događa zbog praktičnog zanemarivanja toga grada i izostanak bilo kakve političke strategije osim one komemorativne. Upravo je i samo tu problematiku isticao u svojoj kolumni, koristeći svoj jedinstven, prepoznatljiv stil, a sve u javnom interesu, ponajpre u interesu građana i građanki Vukovara".
 
HND navodi da se Dežulović tom temom bavi kontinuirano i podseća da je za tekst "Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini", objavljen 19. novembra 2013. godine, dobio prestižnu nagradu European Press Prize, evropskog Pulicera za najbolji komentar u konkurenciji više od 400 novinara iz cele Evrope.
 
Tekst "Jebo vas Vukovar" možete pročitati OVDE.
  • Ivan Markov

    07.11.2021 21:09
    Opatija
    Bravo vise su dosadili bogu i ocu sa tim Vukovarom. Odem za Sloveniju autom predjem kod Iloka ukljucim radio: Dobar dan narode Vukovara sa Radio Vukovara na frekvencijama grada Vukovara, U zraku Hrvatskog radio difuznog sistema nase lipe Hrvatske, sa HRvatskim voditeljem Domagojem kuci ugojenim, slusate radio Hrvatske na suncu Hrvatske ah da zaboravio sam reci danas cemo pricati o Vukovaru Hrvatskom gradu i fol braniteljima kojih ima 330.000 a laznih 82000 za koje se zna sa spiska da su pobjegli u Cesku, Kanadu, Australiju, Svedsku, Slovacku, Sloveniju, Njemacku i tamo se prijavili kao izbeglice iz Vukovara i Rata i godinama sisali donacije i pomoc a onda se vratli u HTrvatsku i prijavili kao branitelji. Istina koja boli 82000 fol branitelja.
  • Talac

    07.11.2021 17:28
    U balkanskim gudurama, svako ima neku svoju "svetu" mantru. Neko Kosovo, neko Vukovar... A zajednicko svima je da se za sve to vreme nas novac preliva u necije, podobne, dzepove...
  • Pićuka

    07.11.2021 16:08
    Bravo Borise. Svi su se trudili da ga sruše i poubijaju koga stignu a sada se foliraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.