Državljani Litvanije osuđeni za špijuniranje u korist Rusije

Litvanski sud je danas osudio dva državljanina te zemlje za špijuniranje u korist Rusije i izrekao im zatvorske kazne od četiri i godinu i po dana.
Državljani Litvanije osuđeni za špijuniranje u korist Rusije
Foto: Pixabay

Regionalni sud u Klajpedi saopštio je da se osuđeni Mindaugas Tunikaitis i Aleksejus Grejcijus nisu poznavali, ali da su bili u kontaktu sa istim agentom ruske obaveštajne službe FSB iz Kalinjingradske oblasti, eksklave Rusije između Poljske, Litvanije i Baltičkog mora.

Tunikaitis, koji nije negirao optužbe, rekao je pred sudom da je redovno posećivao Kalinjingrad i da ga je tamo vrbovao agent FSB, naslednice sovjetske tajne policije KGB.
 
Naveo je da je gotovo šest godina posmatrao, fotografisao i snimao objekte, prikupljao informacije onlajn ili od drugih ljudi i prosledjivao ih agentu FSB.
 
Grejcijus je gotovo četiri godine organizovao dogadjaje koje je delimično finansirao neimenovani ruski obaveštajac i fotografisao ili snimao dogadjaje i ljude koji su im prisustvovali, naveo je sud.
 
Iako je Grejcijus negirao optužbe, sud je zaključio da ima dovoljno dokaza njegove krivice.
 
Litvanija je pet decenija bila deo Sovjetskog Saveza i proglasila je nezavisnost uoči njegovog raspada 1991. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet