Postignut sporazum o klimatskim promenama u Glazgovu

Na samitu o klimi u Glazgovu postignut je dogovor o borbi protiv klimatskih promena kako bi se porast temperature ograničio na 1,5 stepen u odnosu na kraj 19. veka.
Postignut sporazum o klimatskim promenama u Glazgovu
Foto: Pixabay

Pregovori su trajali više nego što je bilo predviđeno jer su pregovarači iz skoro 200 zemalja pokušavali da postignu dogovor o borbi protiv klimatskih promena.

Alok Šarma, britanski predsednik KOP26 kaže da su svi imali priliku da kažu svoje mišljenje.

 
"Ovo je paket koji zaista pokreće stvari napred", smatra Šarma.
 
Postepeno izbacivanje uglja i poziv za ambicioznije mere smanjenja ugljenika sledeće godine ostali su u tekstu sporazuma. 
 
Naglašena je potreba da bogate zemlje povećaju finansijsku pomoć koja se daje siromašnijim zemljama koje trpe posledice klimatskih promena, iznad sadašnjeg cilja od 100 milijardi dolara.
 
Međutim, predstavnici zemalja u razvoju su nezadovoljni, jer se ne izdvaja novac za štetu koju su klimatske promene već izazvale.
 
Tokom samita SAD i Kina obećale su da ć pojačati saradnju u oblasti klime u narednoj deceniji.
 
Više od 100 zemalja dogovorilo je plan za smanjenje 30 posto trenutnih emisija metana do 2030. godine dok je 100 zemalja obećalo da će zaustaviti krčenje šuma do tog roka.
 
Grupa od oko 450 finansijskih organizacija složila se da podrži "čistu" tehnologiju poput obnovljive energije, kao i da finansiranje udalji od industrije sagorevanja fosilnih goriva.
 
Svet se zagreva zbog emisija iz fosilnih goriva poput uglja, nafte i gasa.
 
Ekstremni vremenski događaji povezani sa klimatskim promenama, uključujući toplotne talase, poplave i šumske požare, se intenziviraju.
 
Prošla decenija bila je najtoplija u istoriji i vlade se slažu da je potrebna hitna kolektivna akcija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet