Kako Vlada Crne Gore stalno pada, a nikako da padne

Crnogorska Vlada opstaje iako već pet meseci nema podršku većine u parlamentu jer oni koji je više ne podržavaju ne bi da je sruše, a ona sama neće da odstupi.

Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića još malo će obeležiti prvu godinu mandata, ali i pola godine otkako nema podršku većine poslanika. Koalicija koju predvodi Demokratski front (DF), bojkotovala je Skupštinu od juna, potom tražila rekonstrukciju Vlade pa izbor nove, ali njihove ideje ne podržava URA, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, piše Dojče vele (DW).

Iako bi rešenje mogli biti vanredni izbori, dobrom delu vlasti se na njih ne ide i gledaju kako da izguraju pun mandat do 2024. godine.

DF ne želi da sruši Vladu u parlamentu jer bi to morao da učini sa opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsednika države Mila Đukanovića što bi ih verovatno koštalo na vanrednim izborima. S druge strane, premijer Zdravko Krivokapić ponavlja da neće podneti ostavku i poručuje da njegova Vlada ima dobre rezultate i međunarodnu podršku.
 
Iako Vlada nastavlja da vlada, ona trenutno ne može da progura nijedan zakon u parlamentu. I sam parlament je bio u blokadi sve do pre neki dan kada je počela sednica na čijem dnevnom redu je tek deo zakona koji su u međuvremenu predati u skupštinsku proceduru.
 
"Skupština već duže vreme ne ostvaruje svoje funkcije jer imamo 67 zakona o kojima se mesecima ne raspravlja. Ovo, nažalost, nije politička nego institucionalna kriza, koja je mnogo ozbiljnija", kaže za DW profesor Đorđije Blažić, stručnjak za ustavno pravo.
 
On objašnjava da Vlada ovako, po Ustavu, može vladati koliko hoće.
 
"Situacija se može rešiti na tri načina: rekonstrukcijom Vlade odnosno zamenom dela ministara, a da premijer ostane, zatim izglasavanjem nepoverenja Vladi u parlamentu ili raspuštanjem Skupštine, što može uraditi Vlada ili da Skupština sebi skrati mandat", kaže Blažić.
 
Međutim, trenutno je od ova tri scenarija realniji nastavak pata kojim niko nije baš zadovoljan.
 
Politički analitičar Zlatko Vujović ukazuje da u ovim okolnostima Vlada može da padne samo ako joj se izglasa nepoverenje. Dodaje da Krivokapićeva Vlada opstaje na "ravnoteži nemoći".
 
"Ako Krivokapić ne napravi dogovor s DF, otvara se prostor da bude smenjen, bez obzira na ovo odlaganje i nespremnost DF da ga sruši. Što duže traje ova Vlada, šanse DF da napravi dobar rezultat na narednim izborima postaju minimalne iz prostog razloga što time pomažu i ojačavaju buduću partiju koju treba da vodi deo ministara i sam premijer Krivokapić", kaže Vujović za DW.
 
Iz DF, koji je dominantno prosrpski savez i blizak je vlastima u Srbiji, već jednom su pretili da će srušiti Vladu ako do kraja godine ne bude održan popis stanovništva, a popisa, sada je jasno, neće do tada biti.
 
Najavljuju da će nastaviti borbu za formiranje nove Vlade i planiraju pojedinačne razgovore sa svim partijama vlasti o tome. S druge strane, Krivokapić i Abazović su jasni: da bi se birala nova Vlada, ova se mora oboriti u parlamentu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet