Legalizacija kanabisa bi bila unosna za Nemačku - 4,7 milijardi evra godišnje

Legalizacija kanabisa bi Nemačkoj godišnje mogla da donese oko 4,7 milijardi evra poreskih prihoda i ušteda i da stvori 27.000 novih radnih mesta.
Legalizacija kanabisa bi bila unosna za Nemačku -  4,7 milijardi evra godišnje
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje čije rezultate objavljuje Rojters, navodeći kako političari nastoje da dogovore i usaglase pravila za novi sektor.
Socijaldemokrata Olaf Šolc, kao mogući budući kancelar i njegovi socijaldemokrati s levog centra (SPD) vode pregovore sa Zelenima, borcima za zaštitu životne sredine i liberalnim FPD o trosmernoj koaliciji.
Pregovarači SPD, Zelenih i FDP još uvek razrađuju detalje koalicionog dogovora, uključujući pravila pod kojim će biti dozvoljena i regulisana prodaja i upotreba kanabisa u najvećoj evropskoj privredi.
 
Istraživanje Instituta za tržišnu konkurenciju (DICE) pri Univerzitetu Hanjrih Hajne u Dizeldorfu, po narudžbi nemačkog udruženja za kanabis, pokazalo je da bi legalizacija dovela do dodatnih poreskih prihoda od 3,4 milijardi evra godišnje, uz istovremene uštede od 1,3 milijarde evra godišnje policijskom i pravosudnom sistemu i otvorila na desetine hiljada radnih mesta u toj industriji.
 
Legalizacija kanabisa u Nemačkoj podstakla bi rastuće evropsko tržište za koje se očekuje da će do 2025. godišnje dostići prihod veći od tri milijarde evra, u poređenju sa oko 400 miliona evra ove godine, pokazuje izveštaj o kanabisu analitičke kompanije Prohibition Partners.
 
Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u Nemačkoj je legalizovana 2017. godine, podseća britanska agencija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet