Nagradu za hrabrost Reportera bez granica dobila Žang Žan

Nagradu za hrabrost Reportera bez granica za 2021. godinu dobila je kineska novinarka Žang Žan, saopštila je ova nevladina organizacija.
Nagradu za hrabrost Reportera bez granica dobila Žang Žan
Foto: Pixabay

Nagrada za nezavisnost pripala je palestinskoj novinarki Majadolen Hasoni, dok je priznanje u kategoriji uticaja dodeljeno projektu Pegaz.

U saopštenju žirija, na čelu sa presednikom RBZ Pjerom Haskijem, navodi se da je Žan, urkos stalnim pretnjama koje je dobijala, od februara prošle godine iz Vuhana izveštavala o izbijanju pandemije kovida.
 
Ona je u video izveštajima, koje je objavljivala na društvenim mrežama, prikazivala stanje na ulicama i u bolnicama u Vuhanu i njeno izveštavanje iz središta pandemije u to vreme je bilo glavni izvor nezavisnih informacija o zdravstvenoj situaciji u tom kineskom gradu, navodi se u obrazloženju.
Žan je zbog svog novinarskog rada uhapšena u maju prošle godine, a u decembru je osuđena na četiri godine zatvora. Stupila je u štrajk glađu, zbog čega je drže u lisicama i hrane nasilno. Proteklih sedmica zdravstveno stanje joj je dramatično pogoršano.
 
Projekat Pegaz predstavlja istragu međunarodnog konzorcijuma više od 80 novinara iz 17 medija i 11 država, tokom koje je otkriveno da je, zahvaljujući programu izraelske kompanije NSO grupa, špijunirano skoro 200 novinara iz 11 država – autokratskih i demokratskih.
 
Palestinsku novinarku Majadolen Hasonu su i izraelske i palestinske vlasti zbog kritičkog izveštavanja često maltretirale i procesuirale, zbog čega je bila primorana da se preseli u Tursku.
 
Kada je 2019. otišla sa verenikom da poseti Zapadnu obalu, izraelske vlasti su joj saopštile da, na osnovu odluke izraelske obaveštajne službe, više ne sme da napušta tu teritoriju "iz bezbednosnih razloga". Tamo se i dalje nalazi i radi, a u junu je pratila antivladine proteste koji su izbili posle smrti aktiviste Nizara Banata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet