Premijerka Švedske dala ostavku nekoliko sati nakon što je izabrana

Nekoliko sati nakon što je danas izabrana za premijerku Švedske, Magdalena Anderson podnela je ostavku jer parlament nije podržao vladin predlog budžeta.

Koalicioni partner Zeleni napustio je manjinsku vladu.

"Reč je o poštovanju, ali takođe ne želim da vodim vladu čiji legitimitet može da se dovede u pitanje", rekla je Anderson na konferenciji za novinare.
Ona je obavestila predsednika parlamenta Anderasa Norlena da je i dalje zainteresovana da vodi jednopartijsku socijaldemokratsku vladu.
 
Ona je rekla da "koaliciona vlada treba da podnese ostavku ako neka stranka izađe iz vlade. I pored toga što je parlamentarna situacija nepromenjena, potrebno je ponovo glasati".
 
Predsednik švedskog parlamenta Andreas Norlen rekao je da je primio ostavku Andersonove i da će posle razgovora sa liderima stranaka sutra saopštiti dalje poteze, javila je švedska novinska agencija TT. Vladin predlog budžeta odbijen je u korist predloga opozicije, među kojima je i desničarska stranka Demokrati.
 
Zeleni su saopštili da su spremni da ponovo podrže Andersonovu u novom glasanju za izbor premijera. Usvojeni budžet je zasnovan na predlogu vlade, ali od 74 milijarde kruna (8,2 milijarde dolara) koje je vlada želela da potroši na reforme, nešto više od 20 milijardi kruna biće preraspodedjeno sledeće godine, javila je švedska televizija SVT.
 
Budžet ima za cilj smanjenje poreza, povećanje plata policijskim službenicima i veća izdvajanja za različite sektore švedskog pravosudnog sistema.
  • pera

    25.11.2021 10:58
    pera@gmail.com
    Vest je neprecizna, a komentar @Askurđel netačan. Koalicionu vladu su napustili Zeleni, što znači da vlada više nema većinu. Napustili su je jer parlament nije podržao predloženi budžet. Nije dakle u pitanju samovolja premijerke, već činjenica da njena vlada više nema parlamentarni osnov da nastavi sa postojanjem, zbog odluke koalicionog partnera. Ovo, načelno, deluje pošteno i principijelno, na šta mi očigledno nismo navikli, pa jedan pravno zasnovan i demokratski postupak tumačimo kao napad na demokratiju i samovolju. Kod nas se funkcija ne napušta ni posle katastrofalnih i kriminalnih postupaka, dakle, nikad.
  • Ozvalavljen

    25.11.2021 10:35
    Pokusavam da se setim kad je neki nas politicar dao ostavku ali ne uspevam.
  • Askurđel

    24.11.2021 23:11
    U prevodu "Ako ne moze kako ja (vladajuca partija kojoj pripadam" hocu, povucu se sa funkcije".
    Sto je pljuvanje u lice i denokratiji i samom sistemu na koji vlada i parlament funkcionisu pri donosenju odluka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet