Vlada Slovačke se izvinila zbog prisilne sterilizacije Romkinja

Slovačka vlada službeno se izvinila za prisilnu sterilizaciju romskih žena koja se događala decenijama u toj zemlji.
Vlada Slovačke se izvinila zbog prisilne sterilizacije Romkinja
Foto: Pixabay
Vladajuća slovačka koalicija objavila je izjavu u kojoj osuđuje kršenje ljudskih prava koje se dešavalo godinama, te se izvinila svim pogođenima, objavila je službena novinska agencija TASR.
Broj sterilizacija moguće je samo procenjivati, ali u pitanju je najmanje nekoliko hiljada žena koje su bile podvrgnute tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u vladi.
Prema navodima vlade, prisilne sterilizacije odvijale su se između 1966. i 1989. s ciljem da se ograniči broj dece rođene u manjinskoj grupi Roma. Međutim, prema priznanju vlade, i nakon pada komunizma, u periodu između 1990. i 2004, romske žene bile su bespravno prisiljavane u klinikama na pristanak na sterilizaciju nakon dobijanja dece.
 
Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Savet Evrope godinama su tražile od Slovačke da prizna sistematsko kršenje ljudskih prava protiv Roma i da kompenzuje žrtve. 
 
Poverenica za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović pozdravila je, u objavi na Tviteru, izvinjenje slovačkih vlasti kao važan prvi korak.
 
Ali, dodala je, mehanizam za kompenzaciju morao bi da bude što pre uspostavljen.
  • EvoOvako

    25.11.2021 10:14
    @Glas razuma
    Pise "prisilna sterilizacija". Valja procitati i posle naslova.
  • Aleksej

    25.11.2021 10:05
    Hm...
    Istinita prica, jedna zena iz NS, mozda ste je vidjali na ulici kako prosi, vidi se da je retardirana i nije uracunljiva. Kako zatrudni, ode porodi se, ostavi bebu i nazad na ulicu...
  • ns posmatrac

    25.11.2021 09:40
    izbor
    Glas razuma
    25.11.2021 • 09:25
    Saglasnost?
    Čemu? Ako postoji saglasnost i želja, a sigurno su bile i maltretirane od strane partnera.

    NIje bilo saglasnosti za sterilizaciju. Bila je PRISILNA.
    Umesto da su se bavili integracijom u drustvo i obrazovanjem oni su sterilisali prisilno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.