Bez buster vakcine kovid sertifikati u EU ne važe nakon devet meseci

Evropska komisija predložila je da se upotreba sertifikata o vakcinaciji ograniči na devet meseci od primanja poslednje doze primarne vakcinacije.
Bez buster vakcine kovid sertifikati u EU ne važe nakon devet meseci
Foto: 021.rs
Takođe je predložila da se važenje dokumenta automatski produžva dobijanjem buster doze vakcine protiv kovida.
Ukoliko je usvoji Savet EU, ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 10. januara, navode u Komisiji.
"Sada je moguće da se buser doza pokaže i na sertifikatu, a osoba koje je dobila buster dozunakon prve runde vakcinacije smatraće se potpuno vakcinisanom", kaže komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.
 
Na konferenciji za medije u Briselu, Didije Rejnders je naglasio da naučni dokazi pokazuju da efikanost vakcine pada posle šest meseci od pune vakcinacije.
 
"Zato kada je reč o validnosti sertifikata predlažemo još dodatna tri meseca za davanje buster doze kao bi se prilagodile kampanje vakcinacije i građani došli do buster doza. Posle devet meseci sertifikati neće biti prepoznati ukoliko se ne dobije i buster doza", kaže Rejnders.
 
U EK naglašavaju da važenje buster doze "još uvek nije utvrđeno" i da je moguće je da će zaštita nakon bustera trajati "duže nego nakon primarne vakcinacije".
 
EK je danas preporučila primenu "personalnog pricipa" kada je reč o putovanjima unutar EU koji isključuje primenu samo epidemiološke mape kao instrumenta za određivaje kriterijuma i restrikcija.
 
Mape će ostati u upotrebi, ali će se boje na mapi određivati na osnovu kombinacije tri kriterijuma- broja novozaraženih, testiranih i vakcinisanih, navode u Komisiji.
 
"U ovom slučaju restrikcije ne bi trebalo da budu primenjivane na one koji dolaze iz "zelenih zona" gde je nizak nivo transmisije virusa, a trebalo bi da budu primenjena na nevakcinisane i one koji nisu preležali kovid, a dolze iz zona viskoe transmisije virusa", objašnjava Rejnders.
 
Kada su u pitanju deca ispod šest godina, na njih ne bi trebalo da se primenjuju restrikcije tokom putovanja, dok se za one koji su stariji od 12 godina primenjuju ista pravila kao i za odrasle. Predlog EK daje i više efikasnosti i koordinacije tzv. sigurnosnoj kočnici, koja bi se primenjivala u slučaju širenja novih varijanti virusa ili rapidnog pogoršanja epidemiloške situacije.
 
U Briselu naglašavaju da je do sada u EU izdato 650 milona sertifikata i da je 51 zemlja, uključujući i Srbiju, povezana ovim sistemom. Kada su uvedeni prošlog leta sertifikati su bili oročeni na godinu dana, ali se očekuje da će se taj period produžiti i za još najmanje godinu dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet