Švedski parlament u ponedeljak o novoj vladi Magdalene Anderson

Švedski poslanici će sledeće nedelje odlučivati da li liderka socijaldemokrata Magdalena Anderson, koja je podnela ostavku posle nekoliko sati na premijerskom mestu, može da formira manjinsku vladu.
Anderson je izabrana za predsednicu vlade, a ostavku je podnela sedam sati kasnije, jer parlament nije usvojio predlog budžeta koji je njena vlada dostavila.
Parlament je umesto vladinog usvojio predlog budžeta opozicionih partija, među kojima su Švedske demokrate, povezane sa neonacističkim pokretom.
Odmah nakon toga, vladajuću koaliciju napustila je stranka Zeleni, manji partner socijaldemokrata.
 
Anderson je potom obavestila predsednika parlamenta Andreasa Norlena da želi da predvodi manjinsku vladu u kojoj bi bila jedino njena stranka.
 
Norlen, koji bi trebalo zvanično da dodeli mandat Anderson, rekao je da će parlament o izboru nove vlade glasti u ponedeljak. Prema Ustavu Švedske, premijer može da bude imenovan i da ostane na funkciji sve dok većina nije protiv njega.
 
Većinu u parlamentu sa 349 mesta čini 175 poslanika.
 
Socijaldemokrate sada imaju 100 poslanika, a sa saveznicima, uključujući Zelene, imaju 174. Jedan nezavisni poslanik verovatno će podržati Anderson.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.