Džonson i Džonson i Fajzer ispituju efikasnost vakcina na omikron soju

Proizvođač vakcina Džonson i Džonson testira efikasnost svoje vakcine protiv novog soja koronavirusa omikron, saopštila je kompanija.
Džonson i Džonson i Fajzer ispituju efikasnost vakcina na omikron soju
Foto: 021.rs

"Pažljivo pratimo novonastale sojeve virusa kovid-19 sa varijacijama u proteinu šiljaka Sars-CoV-2 i već testiramo efikasnost naše vakcine protiv nove varijante koja se brzo širi i koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi", rekla je Kler Bojl, portparol kompanije Džonson i Džonson za CNN u saopštenju.

Kompanija Bajontek takođe je najavila da u roku od dve nedelje očekuju više podataka o zabrinjavajućem novom soju koronavirusa otkrivenog u Južnoj Africi, kako bi utvrdili hoće li njihovo vakcina proizvedena sa partnerom Fajzer morati  da se preradi, a slično su rekli i iz Moderne, prenosi Rojters.

Iz kompanija Fajzer/Bajontek rekli su i da, ako bude potrebno, očekuju da će novu vakcinu prilagođenu novom soju moći da isporuče za otprilike sto dana.
 
"Razumemo zabrinutost stručnjaka i odmah smo pokrenuli istrage o varijanti B.1.1.529", naveli su iz Bajonteka.
 
Globalne vlasti  su s uzbunom reagovale na novi soj koronavirusa, među onima koji su pooštrili granične kontrole su EU i Velika Britanija, a naučnici pokušavaju da otkriju da li je mutacija otporna na vakcinu.
  • Zebra

    28.11.2021 13:37
    Arena soj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.