Protest španskih policajaca zbog izmena zakona o bezbednosti

U Madridu su danas desetine hiljada policajaca i njihovih istomišljenika izašle na ulice protiveći se izmenama kontroverznog zakona o bezbednosti.

Oni kažu da će im nove izmene otežati posao, dok kritičari zakona tvrde da on krši ljudska prava.

Kritičari Zakona o bezbednosti građana koji je 2015. godine usvojila prethodna konzervativna vlada, godinama su govorili da on daje previše ovlašćenja snagama bezbednosti na štetu građanskih sloboda.

Policijski sindikati, međutim, kažu da će im predložene izmene zakona otežati posao.
 
Neke od izmena koje sada podržava španska levičarska vlada, podrazumevaju mogućnost spontanog okupljanja bez prethodne prijave, mogućnost protesta ispred španskog kongresa ili senata, što je sada zabranjeno. Promene bi pretrpeo i deo zakona koji se odnosi na suzbijanje migranata na granicama.
 
Španski ombudsman i Amnesti internešenal ranije su pozvali na izmenu zakona.
 
Policija se protivi većini izmena, a pre svega delu u kom će građanima biti dozvoljeno da bez ovlašćenja snimaju pripadnike snaga bezbednosti dok su na dužnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet