Švajcarci na referendumu odlučuju o kovid propusnicama

U mnogim evropskim zemljama se kritikuju mere vlasti za suzbijanje korona virusa. Vlada Švajcarske je posebno pod pritiskom - o tome će odlučiti narod na referendumu 28. novembra.
Švajcarci na referendumu odlučuju o kovid propusnicama
Foto: Pixabay
Vlasti su probale sa besplatnim nacionalnim jelom rakletom, slatkim pecivima i koncertima, proglasili su "nacionalnu nedelju vakcinacije" ali nisu uspeli da pridobiju više od 65 odsto stanovništva da se vakciniše.
 
Švajcarski politikolog, profesor Mark Bilman sa Univerziteta u Bernu ne želi da govori o neuspehu kampanje koja je koštala čitavih 96 miliona franaka. "Ako uspeh znači da se o vakcinaciji priča, onda je uspeh postignut", kaže Bilman.
Isto kao i u državama Evropske unije (EU), tema korona nikada nije nestala iz dnevne politike, ali ovih dana ponovo dominira političkim debatama. Od sredine oktobra i u toj zemlji takođe raste broj zaraženih.
 
I baš na početku još jednog talasa korona virusa, politika bi mogla da izgubi centralni instrument za suzbijanje pandemije - kovid sertifikat.
Švajcarci će 28. novembra po drugi put za manje od dva meseca glasati o Zakonu o kovidu-19. Zakon ne reguliše samo finansijsku pomoć za ustanove kulture i ugostitelje, već i upotrebu kovid sertifikata, koji funkcioniše po istom obrascu kao i u Evropskoj uniji, a takođe je kompatibilan i sa aplikacijama EU.
 
Bez zakona o koroni takozvano pravilo 3G (vakcinisani, oni koji su preležali koronu i testirani) više ne bi moglo da se primenjuje u ugostiteljskim objektima i prilikom održavanja kulturnih događaja.
 
Aktuelne ankete pokazuju da građani ni na ovom referendumu neće glasati protiv zakona, ali protivnici su prilično uspešni u kampanji protiv mera za suzbijanje pandemije.
 
Udruženje "Prijatelji ustava", osnovano tokom pandemije, prikupilo je za referendum skoro 190.000 potpisa.
  • hahaha

    27.11.2021 22:15
    Jbt, ustav, ustav, ustav, jeste, kako da ne, virusom ni slucajno ne ugrozavas drugog jer virus gleda sta pise u ustavu i nece se siriti na druge ljude... Da su se te avaksovske b***le slusale ne bi velike i male boginje (koje avaksovci brkaju sa kozicama) bile problem proslosti, decija paraliza ne bi bila problem proslosti i brojne druge bolesti. Zahvaljujuci medicini i vakcinama nas i ima skoro 8 milijardi na planeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.