SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji od ostalih sojeva

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je večeras da se još ne zna da li je novi soj korona virusa omikron opasniji od prethodnih, niti se još zna da li je zarazniji.
SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji od ostalih sojeva
Foto: Pixabay
SZO navodi da istraživači u Južnoj Africi, gde se soj prvi put pojavio, i ostatka sveta, izvode studije kako bi bolje sagledali sve aspekte omikrona, preneo je sajt SZO.
"Broj zaraženih u Južnoj Africi raste u oblastima pogođenim ovim sojem, ali epidemiološke studije su u toku da se shvati da li je taj broj obolelih zbog omikrona ili drugih faktora. I dalje se ne zna da li ovaj soj izaziva opasniji tok kovida. Preliminarni podaci pokazuju da postoji povećan broj hospitalizacija u Južnoj Africi, ali je to možda zbog toga što se u svetu povećava broj obolelih, a ne zbog omikrona. Zasad nema informacija da su simptomi povezani sa omikronom drugačiji od ostalih sojeva", dodaje se u saopštenju.
SZO ističe da preliminarni rezultati pokazuju da možda postoji povećani rizik od reinfekcije zbog omikrona, ali su informacije ograničene.
 
Kada je reč o vakcinama, SZO naglašava da radi sa tehničkim partnerima iz sveta da shvati potencijalni uticaj soja na postojeće kontramere, uključujući i vakcine.
 
"Vakcine ostaju ključne u smanjivanju težeg oblika bolesti ili smrti, uključujući i dominantnu deltu", ističe se.
  • jelena

    29.11.2021 07:04
    Omikron kao moron, je li?
  • Biljana

    28.11.2021 22:26
    Tačno je da treba nedelja meseci da prođu da bi se znalo kakav neki soj da li ima veću infektivnost, da li ima veliki index prenosivosti i da li je smrtnos veća,manja ili je ista kao i kod delta plus soja.


    Odmah da vam kaže ako se pojavi sojevi Xi,Psi,Zeta,Theta,Rho,Pi ,Sigma sojevi takođe će isto trebati nedelje i meseci da se dobro istraže ispitaju kakvu infektivnost imaju,da li su smrtonosniji od ostalih sojeva itd.


    Mada po pravilu virusologije ako nije posle 4 meseca epidemije oslabio virus,sada bi trebalo da počne da slabi,da svaki soj bude slabiji i slabiji i da se tako transmisija uspori.
  • Dragan

    28.11.2021 20:34
    Ah
    Ukinuti SZO koja ničemu ne služi nit išta istražuje, nit ima stručnjake. Ptedsednik im iz države gde hara ebola.U SZO bi trebali da vrše vrkuske analize,da ispitaju viruse a ne da telefoniraju partnerima u svetu da im kažu rezultate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet