Liban pred Božić uvodi policijski čas za nevakcinisane

Libanske vlasti su najavile da će uvesti noćni policijski čas za nevakcinisane pred početak božićnih praznika.
Liban pred Božić uvodi policijski čas za nevakcinisane
Foto: Pixabay
Ministar zdravlja Firas Abiad je taj potez označio kao jednu od mera za zaustavljanje nedavnog porasta zaraze i predostrožnosti zbog pojave novog soja.
Liban nije zabeležio ni jedan slučaj infekcije sojem omikron, ali ta mala zemlja je suočena s ozbiljnom finainsijskom krizom i brine da njen zdravstveni sistem neće moći da se nosi sa novim visokim porastom broja infekcija.
Takozvani kovid odbor želi da izbegne uvođenje potpunog zatvaranja i nada se da će ohrabriti vakcinaciju većeg broja ljudi, rekao je ministar.
 
Zbog novih mera obavezna je potpuna vakcinacija javnih i službenika bezbednosti, pripadnika vojske, te zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju i turizmu do 10. januara.
 
Ministar je upozorio da će oni u protivnom ostati bez posla.
 
Liban je u protekloj nedelji zabeležio porast infekcija od 34 odsto, sa više od 1.000 novozaraženih na dan.
 
U toj zemlji sa šest miliona stanovnika virusom korona je od 2020. godine zaraženo oko 670.000 ljudi, a gotovo 9.000 je preminulo.
 
Više od dva miliona stanovnika je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a prošle zime bolnice nisu imale dovoljno zaliha, kiseonika i bile su suočene sa premeštanjem zdravstvenih radnika.
 
Mere zatvaranja su oštro kritikovane i uglavnom ingorisane usred ozbiljne ekonomske krize.
 
Ministar je rekao da će policijski čas biti na snazi svake noći od 19 do šest sati, a počeće 17. decembra i trajati do 9. januara za one koji nemaju najmanje jednu dozu vakcine ili PCR test ne stariji od 48 sati.
 
Kazne za one koji se toga ne pridržavaju će biti kasnije objavljene.
 
Na osnovu novih mera restorani i mesta okupljanja će od 10. decembra moći da rade sa 50 odsto kapaciteta, a od gostiju će se zahtevati da pokažu dokaz o vakcinciji ili novi PCR test.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.