SZO: Omikron soj registrovan u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva

Novi soj koronavirusa - omikron je identifikovan u 38 zemalja sveta, ali za sada nije prijavljen nijedan smrtni ishod, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
SZO: Omikron soj registrovan u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva
Foto: Pixabay
"Nemam nikakve informacije o preminulima vezanim za omikron", rekao je na konferenciji za novinare Kristijan Lindmajer, portparol SZO, čije je sedište u Ženevi.
Marija Van Kerhove, tehnička šefica SZO za kovid-19 je rekla da je omikron zabeležen u 38 zemalja.
SZO je navela da je potrebno nekoliko nedelja da se dobije preciznija slika o potencijalnom uticaju omikrona, da se utvrdi stepen zaraznosti, snaga vakcina, kako deluju testovi i tretmani.
 
"Preliminarni podaci naizgled ukazuju na veću zaraznost i uglavnom to je sve što znamo za sada", rekao je Lindmajer.
 
Direktor SZO za hitna pitanja Majkl Rajan rekao je da će organizacija dobiti odgovore koji su potrebni svetu.
 
"Sada treba da imamo poverenje u nauku, da budemo strpljivi i da se ne plašimo. I za sada nije neophodno menjati vakcine koje koristimo", rekao je Rajan i apelovao na ljude da se vakcinišu.
 
On je, međutim, dodao da se mnogo toga sada radi da se vidi kako bi mogle da se promene te vakcine ako bude potrebno da se promene.
 
Novi soj virusa, koji je SZO označila kao zabrinjavajući, prvo je prijavljen u Južnoj Africi 24. novembra. Iako su van Južne Afrike prve zaraze bile uglavnom vezane za osobe koje su putovale u tom regionu, prvi slučajevi lokalnog prenosa pojavili su se u SAD i u Australiji.
 
SZO je ocenila da je "velika" verovatnoća da će se omikron proširiti na svetskom nivou, iako ostaju mnoge nepoznanice. Portparol SZO je podsetio da je danas najveći broj slučajeva kovida-19 izazvan sojem delta.
 
"Restrikcije uvedene u brojnim zemljama pre samo dve nedelje uvedene su zbog rasta broja slučajeva vezanih za delta soj, ne treba to zaboraviti", rekao je portparol SZO.
  • Biljana

    04.12.2021 01:22
    SARS COV 2
    Sam direktor SZO je rekao da vakcine ne zaustavlja širenje virusa,nego donekle smanjuje umiranje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.