Kovid mere u Češkoj ukinule Svetog Nikolu, anđela i đavola koji nose deci poklone

Kovid mere u Češkoj, prema kojima od 22. novembra za ulazak u restorane i na razne manifestacije više nije dovoljan PCR test već je nužna vakcinacija, desetkovale su i bajkovita bića.
Kovid mere u Češkoj ukinule Svetog Nikolu, anđela i đavola koji nose deci poklone
Foto: Pixabay
Pod time se misli na Svetog Nikolu, anđela i đavola koji 5. decembra tradicionalno obilaze kuće i donose prve božićne poklone deci.
Ministar zdravlja Adam Vojteh upozorio je da bi Sveti Nikola, anđeo i đavo koji u živopisnim maskama obilaze desetine mališana iz kuće u kuću darivajući dobru decu poklonima i slatkišima a nevaljalu ugljem, morali da imaju zaštitnu masku na licu, da budu vakcinisani ili da su preležali kovid.
Mnogi roditelji takođe sami postavljaju uslov da bajkovita trojka bude vakcinisana.
 
"Od naše trojke vakcinisan je samo anđeo. Šta, svi ćemo jedni drugima pokazivati dokaz o vakcinaciji? Potpuno ćemo sludeti decu. Već planiranje trase i vremena kada smo u kojoj kući je naporno. A sad još ovo. Jednostavno nas ove godine nema", kazao je češkom listu "Blesk" Mirek Mokri iz grada Tšinec koji je do sada svake godine raznosio poklone deci.
 
Opštine koje obično organizuju javno ovu tradicionalnu podelu poklona mališanima takođe su zabrinute.
 
Neke opštine su odlučile da ukinu sve što proslavu prati osim same podele poklona, jer je, recimo, merama zabranjeno da se pije kuvano vino ili bilo koji alkohol na ulicama, kao i štandovi božićnih vašara na trgovima. Druge su produžile podelu poklona na dva sata da se odjednom ne okupi više porodica, dok su pojedine jednostavno poklone od opštinskih anđela i đavola ukinule.
 
"Nažalost, razboleli su nam se anđeli i đavoli tako da proslave nema", kazala je Gabrijela Pazderova iz opštine Bukovec.
 
Prošle godine u jeku pandemije kada se Češka nedeljama držala na čelu liste najpogođenijih zemalja deca su dobila, bez problema, te decembarske poklone pošto tada još nije počinjala vakcinacija koja je kao uslov sada naterala roditelje da se po društvenim mrežama raspituju ko zna za vakcinisane anđele, đavole i Svete Nikole.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet