Beskućnik osuđen zbog kršenja propisa ostanka kod kuće

Singapurski sud osudio je muškarca na sedam nedelja zatvora zbog kršenja naredbe "ostani kod kuće" u vezi s kovidom uprkos tome što je beskućnik.
Beskućnik osuđen zbog kršenja propisa ostanka kod kuće
Foto: Pixabay
Državljanin Singapura Rozman Abdul Rahman (40) vratio se iz Indonezije 20. marta 2020. godine.
Nakon što je službenik za imigraciju insistirao da potpiše obaveštenje o boravku kod kuće on je naveo kuću svoje polusestre kao mesto za karantin - ali je ustvari beskućnik.
U periodu kada je trebalo da se samoizoluje, živeo je na ulici, spavao na parkingu, a kasnije se preselio u prihvatilište za beskućnike. Takođe je nastavio da radi kao obezbeđenje u kompaniji za logistiku prehrambenih proizvoda. Njegov poslodavac je tvrdio da nije znao da je Rahman prekršio propise.
 
Pošto nisu mogli da ga lociraju, policajci su na kraju pronašli Rahmana preko njegovog poslodavca i uhapsili ga. On je osuđen na sedam nedelja zatvora nakon što je ranije ove godine priznao krivicu.
 
"Usred svetske krize, Rozman je ostao sa svojom ličnom krizom - beskućništvom. Nije imao mesto stanovanja. Bio je prepušten ulici", rekao je njegov advokat Azri Imran Tan, dodajući da je njegova kazna "okrutan obrt ironije".
 
On je tvrdio da "treba da postoji razlika između onih koji neozbiljno izlaze i krše odredbu o ostanku kod kuće i onih koji nemaju izbora".
 
Dok je njegova odbrana tražila kraći pritvor i novčanu kaznu, tužioci su optužili Rahmana da je namerno izložio druge riziku od kovida, za šta je predviđena kazna do šest meseci zatvora.
 
Zamenik javnog tužioca Laj Jan nazvao je 13-dnevno kršenje pravila "skoro bez presedana". Očekuje se da će Rahman uložiti žalbu na odluku.
 
Singapur je imao jednu od najstrožih mera za kovid u svetu sa stotinama ljudi kažnjenih i zatvorenih zbog kršenja pravila samoizolacije, podseća Raša tudej.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet