Svi novi automobili dobijaju limitator brzine

Sistem bi trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izveštaje o stanju na putevima.
Svi novi automobili dobijaju limitator brzine
Foto: Pixabay
Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se definiše obavezna ugradnja uređaja za "inteligentno prilagođavanje brzine" (Intelligent Speed Assistance - ISA) na svim novim vozilima i to od 6. jula 2022. godine, piše Revija HAK.
Modelske generacije automobila koje se u prodaji nađu pre tog datuma neće morati da imaju tempomat sve do početka 2024. godine.
Pritom se ne misli na dosadašnje limitatore koji, na primer, kod nemačkih premijum modela ograničavaju brzinu na 250 km/h a kod Volvo vozila na 180 km/h. Sudeći po najavama, limit će biti značajno niži i zavisiće od niza faktora.
 
Naime, ovaj bi sistem trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izveštaje o stanju na putevima. To znači da bi limitator funkcionisao na svim javnim saobraćajnicama - od gradskih ulica do magistralnih puteva.
 
ISA sistem će vozača obaveštavati o maksimalnoj dozvoljenoj brzini zvučnim i haptičkim signalom, a potom će sistem i sam automatski reagovati sprečavanjem prekoračenja brzine.
 
To međutim ne znači da vozač neće moći da vozi brže jer će se sistem moći da "zaobiđe" naglim pritiskom papučice gasa. Naime, predviđa se mogućnost da vozač deaktivira sistem, ali da se on automatski aktivira svaki put kad pokrene motor. Način funkcionisanja je, pojednostavljeno rečeno, kao kod start-stop sistema.
 
Zakon će važiti u zemljama EU, a uključivaće i Veliku Britaniju. Pretpostavlja se da će nakon njegove primene razvijeni svet krenuti snažnije prema implementaciji sistema autonomne vožnje.
  • Boris

    06.12.2021 12:44
    Ja bi voleo da se ugradi sistem limitatora protesta u šešire, pa da svim građanima to stavimo na glavu i ako neko pokuša da remeti javni red i mir, pošalje mu se elektrošok i vulinova slika direktno u mozak.
  • Bg

    06.12.2021 11:07
    Fala Bogu nece se ugradjivati u polovne automobile, tako da mi o tome treba da brinemo tek za dvadesetak godina.
  • Mile

    06.12.2021 07:33
    Promasaj
    Treba uvesti limitatore za mozak. Sedne budala iz auta na bicikl, pa vozi trotoarom osamdeset na sat, medju decom i starim ljudima. Sad nove budale hoce da smeste i trotinete na trotoare. Zato predlazem kontrolu mozga preko GPS sistema jer je bagovanje uzelo maha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.