Izolacija Belorusije: Zabranjuju se uvoz zapadne robe i letovi avio-kompanija iz EU i Britanije

Belorusija je objavila da uvodi uzvratna ograničenja letova avio-kompanija iz Evropske unije i Velike Britanije i da zabranjuje uvoz zapadne robe iz zemalja koje su joj uvele sankcije.
Izolacija Belorusije: Zabranjuju se uvoz zapadne robe i letovi avio-kompanija iz EU i Britanije
Foto: Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je zabrana uvoza odgovor na "nezakoniti pritisak spoljnih sankcija čiji je cilj podrivanje suvereniteta Belorusije i pogoršanje blagostanja beloruskih građana".

Vlada Belorusije još nije objavila spisak zapadne robe čiji je uvoz zabranjen.

SAD, EU i Kanada su prošle nedelje istovremeno uvele sankcije desetinama beloruskih zvaničnika, organizacija i kompanija.
 
Na meti Brisela našli su se pojedinci i entiteti koje EU optužuje za učešće u "hibridnom napadu", odnosno slanju azijskih migranata iz Belorusije na granice Poljske, Litvanije i Letonije.
 
EU je takođe zabranila ulazak i zamrzla sredstva još 17 osoba iz Belorusije, uključujući graničare i vojne zvaničnike, predstavnike vlade i sudije.
 
Mere su pogodile i beloruske avio kompanije, uključujući državnu Belavija, i turističke grupe koje EU optužuje da pomažu u dovođenju migranata u Belorusiju kako bi oni potom prešli u Uniju.
 
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da sankcije neće doneti značajniju štetu.
 
Lukašenko je rekao da je Belorusija uspela da održi ekonomski rast. Ekonomija je prošle godine zabeležila pad od 0,9 odsto, ali se u 2021. godini, prema prognozama Svetske banke iz oktobra, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 odsto.
  • Mirko

    07.12.2021 01:53
    Da li ce se ditatore odreci i Zapadne limuzine u kojoj se vozika?
    Sumnjam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.