Analiza: U slučaju sukoba u BiH intervencija Srbije moguća, ali malo verovatna

Eventualni međuetnički sukob u Bosni i Hercegovini vojne snage SAD i članica NATO mogli bi da smire sa oko 60.000 vojnika i troškovima od 18 do 24 milijarde dolara u prvoj godini angažovanja.
Analiza: U slučaju sukoba u BiH intervencija Srbije moguća, ali malo verovatna
Foto: Google maps
Tako se ocenuje u studiji američkog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), koja tretira i eventualno vojno učešće Srbije koje se smatra malo verovatnim.
Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, vojna intervencija Srbije se u tom slučaju smatra malo verovatnom, ali se predviđa da bi bili potrebni vazdušni napadi, uz dodatne troškove od oko 24 milijarde dolara.
Kada se govori o BiH kao mogućoj članici NATO, međuetnički sukob se smatra najvećim potencijalnim vojnim izazovom.
 
Studija iznosi različite hipotetičke scenarije takvog razvoja događaja pod uticajem stranih faktora: od podrške Srbije "iredentistički orijentisanom lokalnom stanovništvu", podrške Rusije etničkom separatizmu, do talasa nasilja nastalog pod uticajem radikalnih islamista.
 
"Srbija se navodi kao jedina potencijalna spoljna pretnja, ali veoma malo verovatna jer je Beograd danas u Partnerstvu za mir, sarađuje sa NATO i nalazi se na putu evropskih integracija", dodaje se u tekstu.
 
CSIS procenjuje da Vlada u Sarajevu ima relativno slabe vojne snage, mali vojni budžet i ekonomiju u teškom stanju, ali da bi BiH mogla da zatraži podršku NATO ako postane članica Alijanse.
 
"Zanimljivo je da nigde ne implicira da bi oružanu pobunu izveli Srbi, Bošnjaci ili Hrvati. Ipak, autori iznose i hipotetički scenario po kome bi 'buduća ultranacionalnistička vlast' u Srbiji mogla da se umeša u sukobe u BiH ukoliko bude potrebno da zaštiti Srbe od 'sektaškog nasilja, islamskog ekstremizma i sekularnih napada'. U takvom scenariju, procenjuje se da bi Srbija sa četiri teško naoružane brigade i vazduhoplovstvom mogla vrlo brzo da pobedi lako naoružane snage BiH. Očekivana bi bila i pomoć Rusije Srbiji u tehnici i vojnim savetnicima", smatraju analitičari.
 
Tu bi na scenu stupili vazdušni udari NATO i SAD. Vodeći se iskustvima iz bombardovanja Srbije 1999. i ratova u Iraku i Avganistanu Centar za strateške i međunarodne studije predviđa da bi takva akcija naterala srpske vojne snage da se kriju.
 
Troškovi vazdušnih napada iznosili bi 24 milijarde dolara, a troškove bi podjednako snosili SAD i ostale zemlje članice NATO-a.
 
U okviru programa međunarodne bezbednosti, autor Mark Kansian i njegov saradnik Adam Sakston uradili su prognoze kako bi moglo da izgleda širenje NATO, u kontekstu potrebnih vojnih snaga i novca za jačanje odbrambenih sposobnosti saveznika ili pak mirovnih operacija. Autori su se bavili postojećim vojnim snagama NATO-a i Rusije, kao i potencijalnim žarištima ukoliko dođe do širenja Alijanse.
 
Kao države koje mogu postati deo NATO navode se Švedska, Finska, Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina. Od evropskih zemalja izostavljeni su Srbija, Belorusija, Moldavija, Irska, Švajcarska i Austrija.

Teme

BiH
  • Banderaš

    10.12.2021 16:25
    Jad i beda
    Bogate drzave ne ratuju,nego sednu i izracunaju koliko bi to kostalo,pa onda sednu i naprave kompromise za stolom. Ratuje jad i beda,nereformisane,nepismene,nedefinisane drzave,koje nemaju definisani pravac kretanja u buducnosti. Srbija decenijama ima ogromni pritisak nereformisane SPC koja se odvojila od Hriscanstva,koja forsira nepismenost i zatucanost stanovnistva,stvara svadju,napetost,mrznju,sukobe sa ciljem da bi opstala na vlasti i nisu bitne zrtve i beda,jer crkva misli da je vecita,za ljudi su prolazni i za crkvu i njene mracne ciljeve nista ne predstavlja ni 500godina.
    Taj 16 vek,vreme reformi i prosvecenosti je zaobisao SPC,dok su se ostale crkve su se reformisale,modernizovale svoj stav prema vremenu i realnosti,SPC je postala i ostala zlo i teret srpskog nepismenog naroda koji ne ume da se distancira od mracnih ciljeva crkve i razdvoji religiju od crkve i dozvoli sebi stvaranje svog licnog stava i licnog misljenja.
  • Miroslav

    10.12.2021 15:33
    Mož' da padne kiša a mož' i da ne padne.
  • ljilja

    10.12.2021 14:50
    Mozda neke neizivljene i neobrazovane osobe , ali generalno vojska i gradjanstvo nema sanse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.