Francuski ekstremni desničar Erik Zemura u Jermeniji dočekan povicima da je rasista

Erika Zemura, ekstremno desničarskog kandidata za francuske predsedničke izbore zakazane za proleće, večeras je na aerodromu u Jerevanu dočekala grupa neprijateljski raspoloženih demonstranata.

Oni su ga pozdravili povicima: "Rasista".

Oko 20 demonstranata, među kojima i Francuzi, dočekali su Zemura sa plakatom "Erik Zemur nije ovde dobrodošao".

"Ovde smo da obavestimo Jermene ko je Erik Zemur. On je veoma opasan čovek, on je fašista", rekla je jedna neimenovana učesnica skupa i dodala da je poseta Jermeniji manipulacija za dobijanje što više glasova od Francuza jermenskog porekla.
 
Zemur, čiji program posete Jermeniji nije poznat, odmah je napustio aerodrom.
 
Polemičar je u petak rekao da je za prvo predizborno putovanje u inostranstvo izabrao Jermeniju jer je to "stara hrišćanska zemlja i jedna od kolevki civilizacije".
 
"Jermenija je u opasnosti. Nekada je bila mučena u doba Otomanskog carstva kao što su masakri poput genocida. Tu zemlju ponovo maltretiraju, susedni Azerbejdžan, a posebno Turska. Tu smo u srcu civilizacijskog rata", dodao je on.
 
Zemurovo okruženje je navelo da je on došao u Jermeniju da "pošalje poruku nade tamošnjem narodu, kao i svim istočnim hrišćanima, koje je Zapad ostavio jer gubi nit svoje civilizacije".
 
Zemur, inače jevrejskog porekla, često je bio sudski gonjen zbog kontroverznih izjava. On je 2011. godine osuđen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.
 
Zalaže se za populističku desnicu - okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, odnosno prava stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rođeni u Francuskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.