Australija skraćuje period između primanja druge i buster doze kovid vakcine

Australija je danas objavila da će skratiti period između primanja druge i buster doze vakcine protiv virusa korona, zbog porasta slučajeva omikron soja.
Australija skraćuje period između primanja druge i buster doze kovid vakcine
Foto: 021.rs

Zemlja je ranije saopštila da će ponuditi buster dozu vakcine svima iznad 18 godina, šest meseci nakon primanja druge doze vakcine protiv korona virusa, ali sa porastom omikron slučajeva, ministar zdravlja Greg Hant rekao je da će vremenski period biti skraćen na pet meseci, nakon primanja druge doze, prenosi Rojters.

"Buster doza, pet meseci nakon druge doze osiguraće još jaču i dugotrajniju zaštitu i trebala bi da pomogne da se spreči širenje virusa", saopštio je Hant.

On je naveo da "podaci iz Izraela pokazuju da su buster doze vakcine zaslužne za smanjenje stopa zaraza među starosnim kategorijama, kod težih oblika bolesti starijih od 40 godina i smrti starijih od 60 godina."
 
Oko 90 odsto stanovništva, starosti iznad 16 godina je u potpunosti vakcinisano u Australiji.
 
Međutim, za protekla 24 sata, zemlja je zabeležila novih 1.556 slučajeva, a dan ranije je imala najveći broj zaraženih u proteklih šest nedelja.
 
Od početka pandemije, Australija je zabeležila oko 229.000 infekcija kovida 19, što je znatno manje od brojeva koje su druge zemlje registrovale, i 2.100 smrtnih ishoda, navodi Rojters.
  • Biljana

    12.12.2021 19:34
    Problem je to što ne znamo koliko treba da imamo AU/ml da bi bili zaštićeni, neko kaže 1000 AU/ml a neko kaže 90.

  • Liman NS

    12.12.2021 19:13
    Australija nekad bese
    Najbolje da im daju po booster svakog meseca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.