Krivična prijava protiv Dodika zbog napada na ustavni poredak

Tužilaštvu BiH podneta je zajednička krivična prijava Udruženja "Žene žrtve rata" i Instituta za istraživanje genocida Kanada protiv Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH.
Krivična prijava protiv Dodika zbog napada na ustavni poredak
Foto: 021.rs
U zajedničkom saoštenju se navodi da je u ponedeljak, 13. decembra Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneta zajednička krivična prijava "jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske".
"Za nas je secesija u toku. Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno-pravno-političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Opšte okvirnog sporazuma za mir, što je pretnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana", dodaje se u prijavi.
Prema njihovoj oceni, postoji osnovana sumnja krivičnog dela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne celine, podrivanje vojne ili odbrambene moći, oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.
 
"Entitet Republika Srpska je greška u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine, koju potvrđuju brojne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Pravosnažno utvrđivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta Republika Srpska", dodaju ova dva udruženja. 
  • Обсервер

    14.12.2021 17:08
    Тужба
    Прво тужите Словенију и Хрватску, које су учиниле против Уставну сецесију од бивше Државе. То се зове велеиздаја !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.