Istorijska presuda: Istopolni roditelji moraju biti priznati kao porodica u EU

Najviši sud Evropske unije presudio je da istopolni roditelji i njihova deca moraju da budu priznati kao porodica u svim državama članicama.
Istorijska presuda: Istopolni roditelji moraju biti priznati kao porodica u EU
Foto: Pixabay
U istorijskoj presudi, koju je doneo Evropski sud pravde (CJEU), stoji da ako jedna zemlja priznaje roditeljski odnos sa detetom, onda svaka država članica treba da uradi isto kako bi garantovala prava deteta na slobodno kretanje, preneo je "Euronews Srbija".
Do takve presude je došlo nakon što su bugarske vlasti odbile da izdaju izvod iz matične knjige rođenja novorođenoj devojčici istopolnog para na osnovu toga što dete ne može da ima dve majke.
Bugarka Kalina Ivanova i Britanka rođena na Gibraltaru Džejn Džouns registrovane su kao majke Sare, koja je rođena u Španiji 2019.
 
Međutim, nijedna od majki nije španskog porekla, što znači da državljanstvo te zemlje nije dozvoljeno, a prema britanskom zakonu iz 1981. Džounsova ne može da prenese svoje britansko državljanstvo na ćerku jer je rođena na Gibraltaru.
 
Ivanova je zatražila bugarsko državljanstvo za Saru, što je odbijeno jer istopolni brakovi nisu priznati pred tamošnjim zakonom. Posledica toga je da bi dete bilo u riziku da ostane bez državljanstva, da ne može da napusti zemlju prebivališta svoje porodice (Španiju), niti da izvadi lična dokumenta. Time bi se ograničio njen pristup obrazovanju, zdravstvu i socijalnom osiguranju.
 
Evropski sud je takođe presudio da detetu treba da se izda i pasoš Bugarske.
 
"Ova presuda donela je dugo očekivano razjašnjenje da roditeljstvo uspostavljeno u jednoj državi članici EU ne može biti odbačeno u drugoj pod izgovorom zaštite nacionalnog identiteta", istakao je Arpi Avetisjan, koji vodi sudske procese za nevladinu organizaciju "ILGA Evropa".
 
"Ovo je pravi dokaz da je EU unija jednakosti i radujemo se što ćemo videti porodice duginih boja koje uživaju svoja prava na slobodu kretanja i druga osnovna prava na ravnopravnoj osnovi s ostalima. Važno je da se presuda odmah implementira ne samo za bebu Saru i njenu porodicu već i za druge porodice koje su suočene sa sličnim problemima širom EU", dodao je on.
 
Na ovaj slučaj ne može da se uloži žalba.
  • Homer

    16.12.2021 00:19
    И?
    Шта ће сад писати у изводу? Ко је мајка? Свашта
  • Драган

    15.12.2021 14:06
    epazdanebi@sbb.rs
    Како "истополни" могу бити - "родитељи" кад се из истополног односа не могу родити деца? Може бити једино да се "истополни" са "усвојеном" децом или децом стеченом у природном хетеросексуалном односу по том закону морају сматрати породицом. Друштвено конструисани полови ништа не мењају на објективној биолошкој природи појединца, осим у друштвеним актима и умишљеној машти појединца...
    Ствари су по својој природи само онакве какве јесу, а по нећијој машти или жељи, извољевању - могу бити какве год да их неко себи умисли.
  • HQ

    15.12.2021 11:09
    SaLimana
    Bravo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.