Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata zbog ubistva u parku

Dvojica ruskih diplomata proterana su iz Nemačke pošto je navodni agent FSB-a proglašen krivim za ubistvo počinjeno u berlinskom parku Tirgarten pre dve godine, javlja Velt.
Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata zbog ubistva u parku
Foto: Pixabay
Nemačka ministarka inostranih poslova Analene Berbok je o proterivanju obavestila ruskog ambasadora Sergeja Nečajeva.
Sud u Berlinu je, prethodno, osudio Vadima Sokolova na doživotnu robiju zbog ubistva Zelimhana Kangošvilija, a tužilaštvo tvrdi da je ovom presudom utvrđeno da je Sokolov postupio prema nalozima ruskih vlasti.
Analene Berbok je, prethodno, razgovarala i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kojem je rekla da "Nemačka želi iskrene i otvorene odnose sa Moskvom", ali i da će federalne vlasti "učiniti sve da obezbede bezbednost i poštovanje pravosudnog sistema".
 
Rusija je presudu Sokolovu ocenila kao "očigedan neprijateljski akt", rekao je Nečajev, navodeći da termin izricanja presude nije izabran slučajno.
 
Ruski ambasador je, takođe, naveo da je presuda neobjektivna i politički motivisana, te da će, kao takva, predstavljati dodatni teret odnosima Moskve i Berlina. Zelmikan Kangošvili, Čečen sa gruzijskim pasošem, ubijen je u Berlinu u avgustu pošto mu je u glavu pucao ruski državljanin Vadim Sokolov.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet