Nova češka vlada odbila da produži vanrednu situaciju

Nova češka vlada premijera Petra Fijale odlučila je na prvoj sednici nakon imenovanja da ne zatraži od parlamenta produženje vanredne situacije, za stepen blaže od vanrednog stanja.
Nova češka vlada odbila da produži vanrednu situaciju
Foto: Pixabay
Zbog toga će neke od pooštrenih mera prestati da važe od 26. decembra.
 
"Odlučili smo da ne tražimo od Poslaničkog doma da produži vanrednu situaciju. Pratimo situaciju i u inostranstvu, uključujući tu i mutaciju omikron. Spremni smo da radimo brzo ako bude potreba", kazao je premijer Fijala.
Novi ministar zdravlja Vlastimil Valek objasnio je da nova vlada nije poslušala preporuku prethodne vlade bivšeg premijera Andreja Babiša da produži vanrednu situaciju zato što epidemiološka situacija u Češkoj pokazuje znake poboljšanja, što naravno ne znači da bi nova vlada trebalo da odbaci oprez.
 
"Spremni smo da momentalno usvojimo adekvatne mere ukoliko bi se situacija razvijala nepovoljno", kazao je Valek.
Nakon novembarskih apsolutnih rekorda u pandemiji, kada je jednog dana otkriveno skoro 23.000 novozaraženih, ovaj talas pandemije polako jenjava i u četvrtak je otkriveno 9.488 novozaraženih virusom korona.
 
Iako su bolnice u nekim regionima u novembru ponovo počele da odlažu operacije i terapije koje nisu hitne, one nisu bile preopterećene kao početkom godine i u proleće kada je u njima ležalo i po 9.000 kovid pacijenata, od toga oko 2.000 na respiratorima.
 
Trenutno je u Češkoj, zahvaljujući vakcinaciji preko 61 odsto stanovnika, hospitalizovan 5.431 kovid pacijent.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet