Nemačka pred praznike zabranjuje pirotehniku jer su im bolnice ionako pune

Pandemija i pirotehnika ne idu zajedno, odlučila je Nemačka drugu godinu zaredom kad je gornji dom parlamenta usvojio meru zabrane prodaje pirotehničkih sredstava uoči Nove godine.
Nemačka pred praznike zabranjuje pirotehniku jer su im bolnice ionako pune
Foto: Pixabay
Nemačka je usred četvrtog talasa pandemije kovida, a ministar zdravstva zabrinut je da će doći i do petog. To bi moglo dovesti do preplavljenosti bolnica, koje neće imati vremena da se bave povredama uzrokovanim pirotehnikom.
Mnogi Nemci uživaju u vatrometu za ispraćaj stare i ulazak u novu godinu, a čitave četvrti pretvaraju se u pirotehničke predstave.
No, protivnici vatrometa tvrde da zbog toga stambena područja postaju nalik na ratne zone, a lekari ukazuju na redovan porast broja povreda uzrokovanih pirotehnikom. Najčešće do toga dolazi kad petarde eksplodiraju u rukama ili blizu drugih ljudi.
 
"Bolnice i medicinske ordinacije mesecima su pod velikim pritiskom zbog pandemije", rekla je prošle nedelje ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser. "Sada želimo da sprečimo dodatni stres, kao i svaki hitni slučaj koji se može izbeći."
 
Međutim, kritičari kažu da će ljudi otići u susedne zemlje, poput Poljske, i tamo kupiti pirotehniku. Takođe, u tim zemljama su već odavno dostupnija mnogo snažnija pirotehnička sredstva od onih koja se prodaju u Nemačkoj.
 
Nemačka carina u Frankfurtu na Odri, gradu koji se nalazi na poljskoj granici, očekuju da će do kraja godine biti prokrijumčareno 2,5 do tri tone ilegalnog vatrometa.
 
Takođe, pirotehničko udruženje Nemačke procenjuje da će država izgubiti oko 122 miliona evra zbog zabrane prodaje pirotehnike.
 
Iako ova zabrana važi samo za dane uoči Nove godine, udruženja za zaštitu životne sredine i životinja već godinama traže opštu zabranu. Smatraju da vatromet, osim što je opasan jer izaziva povrede, stvara i zagađenja i postoji opasnost od požara i uzrokuje stres za životinje.
  • IQ

    20.12.2021 12:59
    Naravno
    Pametna odluka vlasti. A u Smrdiji poslanici vlasti organizuju bakljade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.