Libijski pobunjenici blizu Tripolija

Libijski pobunjenici uspeli su tokom dana da zauzmu nekoliko ključnih mesta u okolini Tripolija i da na taj način odseku prestonicu od spoljašnjeg sveta, javili su svetski mediji, pozivajući se na izvore iz pobunjeničkih krugova.

Libijski pobunjenici uspeli su tokom dana da zauzmu nekoliko ključnih mesta u okolini Tripolija i da na taj način odseku prestonicu od spoljašnjeg sveta, javili su svetski mediji, pozivajući se na izvore iz pobunjeničkih krugova.

Pobunjenici sada kontrolišu područje istočno i zapadno od Tripolija, na severu je Mediteran i pomorska blokada koju je uveo NATO, a južno od Tripolija vode se žestoke borbe.

Za sada, međutim, nema naznaka da je Gadafijev režim direktno ugrožen - teško naoružane snage libijskog vođe još se nalaze između Zavije, koja je, po pojedinim izveštajima, pala u ruke pobunjenika i prestonice.

Dosadašnje ofanzive pobunjenika često su, međutim, bile odvraćane, uprkos pomoći koju im pružaju avioni NATO, a verodostojnost tvrdnji pobunjenika takođe je nemoguće proveriti iz nezavisnih izvora.

Pobunjenici su tokom dana zauzeli priobalni grad Surman, koji se nalazi na 70 kilometara zapadno od prestonice, kazao je portparol pobunjenika britanskoj agenciji Rojters.

"Revolucionari su danas ušli u centar Surmana. Oni sada u potpunosti kontrolišu grad. Tamo sada nema borbi", rekao je portparol, koji se predstavio kao Abdulrahman, u telefonskom razgovoru iz grada Zintan.

On je kazao i da je ranije danas boravio u Surmanu i da je tamo u borbama poginulo 10 pobunjeničkih boraca, a da je 34 njih ranjeno.

Ranije danas pobunjenici su vodili žestoke bitke sa Gadafijevim snagama za kontrolu nad gradom Garjan, 80 kilometara južno od prestonice.

Jedan od boraca pobunjenika je za britansku agenciju rekao da su njihove snage ušle u Garjan i da kontrolišu oko 70 odsto njegove teritorije. Po njegovim rečima, u Garjanu se još vode borbe.

Portparol Gadafijeve vlade je ranije danas rekao da je Garjan, koji se nalazi na glavnom putu koji vodi severno ka Tripoliju, još pod kontrolom režima.

U slučaju da Garjan padne u ruke pobunjenika, Gadafijevo uporište bi bilo skoro u potpunosti okruženo pobunjenicima.

Pobunjenici su, kako je ranije javljeno, ušli u grad Zavija, 50 kilometara zapadno od prestonice, što je jedan od njihovih najvećih prodora još od početaka sukoba pre više od šest meseci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.