Novi Zeland: Sneg posle nekoliko decenija

Delovi Novog Zelanda od jutros su potpuno blokirani zbog snežne oluje koja je pojedinim gravodima donela sneg prvi put u nekoliko decenija, dok je zbog ledenog nevremena neprohodno više saobraćajnica, zatvoreni su aerodromi i škole i prekinuto snabdevanje strujom u mnogim gradovima.
Delovi Novog Zelanda od jutros su potpuno blokirani zbog snežne oluje koja je pojedinim gravodima donela sneg prvi put u nekoliko decenija, dok je zbog ledenog nevremena neprohodno više saobraćajnica, zatvoreni su aerodromi i škole i prekinuto snabdevanje strujom u mnogim gradovima.

Severno ostrvo, koje zajedno sa Južnim ostrvom čini dve glavne kopnene mase Novog Zelanda, zahvatilo je najgore zimsko nevreme u poslednjih 50 godina, a stanovništvo prestonice Velingtona upozoreno je na obilne snežne padavine. Najgori vremenski uslovi trenutno su na Južnom ostrvu, gde, iako su snežne oluje češća pojava, stanovništvo još pokušava da se izbori sa nepovoljnim prilikama koje će, kako se očekuje, potrajati tokom većeg dela sedmice.
"Ljudi treba da budu spremni na najgore, što znači da se postaraju da su snabdeveni u slučaju da ne mogu da izađu iz kuća i budu bez struje i drugih sredstava", rekao je upravnik službe civilne odbrane u Velingtonu Rajan Van Šalkvik.

Aerodromi su danas zatvoreni u gradovima Krajstčerč, Danedin i Kvinstaun, na Južnom ostrvu, gde je zabeleženo minus četiri stepena Celzijusa, što je izuzetno niska temperatura za ovo područje, javio je AFP. Glavni putevi do turističkog mesta Kvinstaun su takođe zatvoreni, a prema podacima nacionalne saobraćajne službe, još desetak glavnih puteva u zemlji je neprohodno.
U Velingtonu, Krajstčerču i na poluostrvu Koromandel na Severnom ostrvu, hiljade kuća ostale su bez električne energije, dok je na Južnom ostrvu zatvoren i veliki broj škola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.