U ovoj godini ubijeno 45 novinara

Ukupno 45 novinara i medijskih radnika ubijeno je radeći svoj posao tokom ove godine, od čega je najveći broj njih izgubio život u Avganistanu, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).
U ovoj godini ubijeno 45 novinara
Foto: Pixabay

IFJ, koji predstavlja oko 600.000 medijskih profesionalaca širom sveta, saopštio je da je 45 novinara i medijskih radnika ubijeno u 20 zemalja, a od toga je njih 33 poginulo u ciljanim napadima, prenosi agencija AP.

Devet je ubijeno u Avganistanu, osam u Meksiku, četiri u Indiji, a troje u susednom Pakistanu.
 
Ova organizacija je saopštila da je od 1991. godine širom sveta ubijen 2.721 novinar.
"Ovih 45 kolega koje smo izgubili u nasilju ove godine podseća nas na strašnu žrtvu koju novinari širom sveta i dalje plaćaju za služenje javnom interesu, a mi ostajemo dužni njima i hiljadama drugih koji su platili najveću cenu", izjavio je generalni sekretar IFJ-a Entoni Belendžer.
 
Iz IFJ-a navode i da brojke u 2021. potvrđuju trend da se medijsko osoblje najčešće ubija zbog razotkrivanja korupcije, kriminala i zloupotrebe moći u svojim zajednicama, gradovima i zemljama.
 
Ovogodišnja cifra je i najmanja u poslednjih 30 godina otkako je IFJ prvi put počeo da objavljuje godišnje izveštaje o novinarima poginulim zbog svog posla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.