Preminula legendarna američka glumica Beti Vajt

Legendarna američka glumica Beti Vajt preminula je večeras u svom domu u Los Anđelesu u 100. godini, prenose američki mediji.

Beti Marion Vajt Luden rođena je 1922. godine u Ouk Parku (Ilinois, SAD) i smatra se pionirom rane televizijske produkcije u SAD.

Već sa osam godina pojavila se u jednoj epizodi radio američkog programa "Empajer bilders", a karijeru na televiziji je započela 1939. godine, tri meseca po završetku srednje škole.
Pored toga, radila je i kao model, a prve uloge odigrala je u Malom teatru "Blis Hejden".
 
Po početku Drugog svetskog rata, napravila je pauzu u karijeri i posvetila se volontiranju u američkoj organizaciji "American Women's Voluntary Services."
 
Njena karijera duga je više od devet decenija, a u njoj se posebno ističu najpre televizijska komedija "Život sa Elizabet" (1952 - 1955), kada je Vajt bila jedna od malobrojnih žena koje su u to vreme imale punu kreativnu slobodu ispred i iza kamere.
 
Godine 1954. bila je producent i svoje emisije "Beti Vajt šou", gde je uživala punu kreativnu slobodu.
 
Među njenim mnogobrojnim ulogama najzapaženija je rola Rouz Najlund u sitkomu "Zlatne devojke" (1985 - 1992), koja je najomiljenija među fanovima ove glumice.
 
 
Glumila je i u seriji "Vruće u Klivlendu", pojavila se i u seriji "Bouns" i, između ostalog, dala glas boginji Hestiji u animiranom filmu "Herkul".
 
Od 2009. godine i uloge bake Eni u filmu "Veridba" pored Sandre Bulok, njena popularnost u Americi je ponovo naglo porasla, a 2011. godine je proglašena za najpopularniju i najomiljeniju javnu ličnost u SAD.
 
Dobitnica je mnogih priznanja, uključujući nekoliko Emi nagrada i tri američke nagrade za komediju, a vlasnica je i zvezde na Bulevaru slavnih u Holivudu.
 
Beti Vajt se bavila humanitarnim radom i podržavala mnoge organizacije za zaštitu životinja.
  • Goran

    02.01.2022 15:36
    RIP legendo.
  • Filmofil

    02.01.2022 13:28
    Jako mi je zao.:-(
    Za 16 dana bi napunila 100-tu.
    Odrastao sam uz "Golden girls".
    Draga Beti neka ti je laka crna zemlja.
  • Rasa sa salasa

    01.01.2022 10:04
    Mnogo me rastužila ova vest. Pogotovo što se već pripremalo slavlje za 100. rođus. Od ove godine 17.januara nastavljam da slavim sam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.