Masovni protesti zbog cene goriva srušili Vladu Kazahstana

Kazahtanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je u sredu ostavku vlade, saopštio je njegov kabinet nakon protesta izazvanih povećanjem cene goriva u kojima je ranjeno stotinu policajaca.

Policija je suzavcem i granatama za omamljivanje u utorak kasno uveče oterala stotine demonstranata s glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, a sukobi su se nastavili satima u obližnjim delovima grada. Protesti su narušili imidž Kazahstana kao politički stabilne države pod strogim nadzorom, kojim je privlačila stotine milijardi dolara stranih ulaganja u naftu i metalsku industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Tokajev je od vlade i pokrajinskih guvernera tražio da ponovno ograniče cenu tečnog gasa, a zatim i benzina, dizela i druge "društveno važne" potrošačke robe. Zapovedio je vladi i da razradi zakon o ličnom bankrotu, te da razmisli o zamrzavanju cena komunalnih usluga i uvede pomoć za stanarinu za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima pogođenim demonstracijama nakon što je proglašeno vanredno stanje uz policijski čas i ograničenje kretanja.
 
Protesti su počeli u pokrajini Mangistau u nedelju, nakon ukidanja ograničenja cene tečnog gasa, popularnog goriva za automobile, prethodnog dana, nakon čega se cena više nego udvostručila.
 
Tokajev je proglasio vanredno stanje u Almatiju i pokrajini Mangistau, i rekao da su za nasilje krivi domaći i strani provokatori. Ministar unutrašnjih poslova saopštio je da su vladine zgrade, osim u Almatiju, napadnute i u gradovima Šimkentu i Tarazu na jugu zemlje, te da je u sukobima ranjeno 95 policajaca.
 
Policija je uhapsila više od 200 osoba.
 
Gradonačelnik Almatija Bakitžan Sagintajev rekao je stanovnicima tog grada da je situacija u gradu pod kontrolom te da bezbednosne snage hapse "provokatore i ekstremiste".
  • aga

    05.01.2022 12:56
    tuti fruti
    prvo se ti uvati nekog posla (motika,lopata,metla ,grablje...) , teško da ćeš i to znati ali probaj... Drugo , lepo izađeš svojom pojavom i likom predstaviš se auditorijumu kažeš sad ću ja ko Kazasi da spaljujem aute iako je kod njih mnogo bolje nego kod nas ... Ovako bot bio i ostao...
  • Цане

    05.01.2022 11:44
    Економски Лемур
    Цена гаса тресе Казахстан, председник обећава: Власт неће пасти! Протести су почели 2. јануара у Мангистауској области Казахстана где је цена гаса порасла са 0,11 долара за литар на 0,27 долара. Код нас литар скоро 1 долар , сви ћуте и сипају
  • Tuti Frutti

    05.01.2022 10:08
    I Kazahstanci dobili mozak

    Mogu samo da zamislim šta bi bilo kad bi Kazahstancima rekli da im dolazi recimo Rio Tinto da kopa litijum sa hiljadama tona sumporne kiseline koji će se ubrzigavati svake godine u zemlji u radijusu na 150 kilometara,šta bi ostalo od političara tada ako se narod ovog puta digao da ruši i pali u vezi cena goriva samo.

    Preko 20 policijskih vozila i to dobrih BMW je zapaljeno koji su krenuli na goloruki narod.To naravno neće biti objavljeno.Nezvanično od ljudi koji žive tamo na društvenim mrežama ide objava da preko 14 policajaca se vodi kao nestalo.Nema ih.Dakle nisu pretučeni ili ne daj Bože ubijeni.Nema ih.Dakle bio policajac krenuo na narod i nema ga više.Vodi se kao nestali.Istraga se ne može pokrenuti dok se ne pronađe telo.To je Vladu Kazahstana prema izjavama lokalnih izveštaća i nateralo da se povinuje narodu.
    ----

    "Čuvaj se besa strpljiva čoveka" - Konfucije.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.