Vanredno stanje u Kazahstanu nakon poskupljenja tečnog gasa: Šok bombe i poginuli policajci

Kazahstan je proglasio danas vanredno stanje na celoj svojoj teritoriji posle demonstracija izbilih zbog porasta cena goriva koji su prerasli u nerede, javili su ruski mediji.

Ruske agencije Interfaks, Tass i Ria Novosti objavile su da je uvedeno vanredno stanje u celoj zemlji, pozivajući se na saopštenje objavljeno preko kazahstanske televizije. Pristup internetu i telekomunikacionim uslugama su takođe zatvoreni, a internet ne radi ni u jednom delu grada.

Vanredno stanje prethodno je bilo uvedeno lokalno na mestima pogođenim demonstracijama, Almatiju, ekonomskom centru zemlje, provinciji Mangistau i glavnom gradu Nur-Sultanu.

Kazahstanski demonstranti, gnevni zbog poskupljenja goriva, napali su danas kancelariju gradonačelnika Almatija i pokušali da upadnu u rezidenciju predsednika države, nakon što su nasilni protesti doveli do ostavke vlade.
 
Demonstracije protiv naglog poskupljanja tečnog gasa, koji mnogi koriste kao gorivo za automobile, počele su ove nedelje na zapadu Kazahstana i potom se proširile po zemlji.
 
Cena tečnog gasa je gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cena.
 
Osam policajaca i pripadnika nacionalne garde Kazahstana poginulo je, a 317 povređeno u nemirima u toj zemlji.
 
Stanovnici Žanaozena i Aktaua izašli su na mitinge, protestujući zbog dvostrukog poskupljenja gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.
 
Predsednik Kazahstana Kasim Žobart Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa.
 
Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove, sa zahtevom da predsednik Tokajev podnese ostavku.
 
Predsednik Tokajev je u utorak uveo dvonedeljno vanredno stanje u oblasti Mangistau i Almati zbog nerada u zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.