Od danas u Italiji obavezna vakcinacija starijih od 50 godina

U Italiji je danas na snagu stupila obavezna vakcinacija građana starijih od 50 godina protiv korona virusa.
Od danas u Italiji obavezna vakcinacija starijih od 50 godina
Foto: 021.rs

Oni koji se nisu vakcinisali, to mogu učiniti do kraja januara. Od 1. februara će se sa 100 evra kažnjavati oni koji se nisu vakcinisali, primili drugu ili treću dozu, iako su imali priliku da to učine.

Mera će biti na snazi do 15. juna i primenjivaće se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane. Svi stariji od 50 godina će od 15. februara na poslu morati da pokažu potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da su preboleli kovid-19, a bez te potvrde biće prisiljeni da rade na daljinu.

Zaposleni ispod 50 godina mogu da pokažu negativan test na korona virus. Onima koji budu kršili mere prete novčane kazne između 600 i 1500 evra.
 
Podeljene reakcije
 
Uvođenje obvezne vakcinacije starijih građana izazvalo je podeljene reakcije u zemlji. Mnogi iz vladajućih stranaka pozdravili su tu meru, a premijer Mario Dragi tvrdi da je ona osmišljena kako bi zaštitila taj sloj stanovništva koji je izložen većem riziku od hospitalizacija nakon zaraze kovidom 19.
 
Bepe Grilo, osnivač Pokreta pet zvezda, najveće talijanske parlamentarne grupe, rekao je da je vladina kontrola prizvala "orvelovske prizore" koji opterećuju ljudske umove.
 
U današnjem izdanju lista “"Republika" predsednik regiona Ligurija Đovani Toti rekao je da je tom merom trebalo obuhvatiti sve odrasle.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.