Zdravstveni radnici u Sloveniji dnevno prime i do 30 pretnji

Slovenački zdravstveni radnici boje se da će zbog izrazitog rasta novih zaraza i omikrona s posla morati da izostane velik broj zaposlenih, a u epidemiji se susreću i s povećanom netolerancijom.
Zdravstveni radnici u Sloveniji dnevno prime i do 30 pretnji
Foto: Pixabay
"Brine nas rast hospitalizacija omikronom", rekla je u ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru upravnica Infektivne klinike Tatjana Lejko Zupanc.
Dodala je da je trenutno 10 odsto zaposlenih odsutno iz raznih razloga, a da se skoro četvrtina bolovanja odnosi na radnike koji su zaraženi ili im je zbog rizičnog kontakta određen karantin.
Prema njenim rečima, u UKC-u, najvećoj slovenačkoj zdravstvenoj instituciji, ne očekuju većih problema u kritičnim delovima i dobro su spremni na širenje epidemije, ali su moguće teškoće na odeljenjima koji nisu rezervisani za pacijente obolele od kovida. Kritična je tačka i internistička prva pomoć, dodala je.
 
Na netolerantnu atmosferu koja u epidemiji eskalira i pretnje koje doživljavaju lekari i medicinske sestre osvrnuo se šef službe za korporativnu sigurnost Matjaž Tavčar.
 
Rekao je da u UKC-u Ljubljana dnevno dobiju i do 30 različitih mejlova i telefonskih poziva s pretnjama zdravstvenom osoblju. Optužuju ih da ih prisiljavaju na vakcinaciju ili u vezi s lečenjem, a svakog dana se dogodi bar jedan slučak direktnog ugrožavanja bezbednosti od strane pacijenata koji dođu na pregled, kazao je Tavčar.
 
Apelovao je na sve da imaju razumevanja za zdravstvene radnike koji su iscrpljeni jer na suzbijanju epidemije rade već skoro dve godine i upozorio da su pretnje i nasilje neprihvatljivi i da se prijavljuju policiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet