VIDEO: Na sahrani kovčeg prekriven nacističkom zastavom, okupljeni koristili nacistički pozdrav

Rimska katolička crkva najoštrije je osudila uvredljivu pogrebnu povorku ispred lokalne crkve u kojoj je kovčeg bio prekriven nacističkom zastavom i ožalošćene koji su koristili nacistički pozdrav.
Italijanski portal "Open" je objavio fotografije i video snimke ispred crkve Svete Lucije nakon sahrane, a na njima je prikazano dvadesetak okupljenih ljudi oko kovčega sa ispruženom desnom rukom u nacističkom pozdravu, preneo je AP.
Rimska katolička nadbiskupija je naglasila da ni paroh, ni sveštenik koji je služio sahranu, nisu znali šta se dešava napolju nakon završetka mise.
Takođe, kako se dodaje, nacistička zastava ukrašena svastikom je "užasan simbol koji je nepomirljiv sa hrišćanstvom".
 
"Ovo je ozbiljno, uvredljivo i neprihvatljivo za crkvenu zajednicu Rima i za sve ljude dobre volje u našem gradu", navodi se u saopštenju.
 
Na slikama na internetu prikazan je kovčeg sa telom Alesije Auđelo, bivše članice desničarske ekstremističke grupe Forca Nuova, prekriveno zastavom, prenosi Rojters.
 
Policija je saopštila da istražuje incident kao mogući zločin iz mržnje.
 
 
Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje što se takvi događaji dešavaju više od sedam decenija nakon završetka Drugog svetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.
 
"Neprihvatljivo je da se zastava sa kukastim krstom može i dalje prikazivati u javnosti u današnje vreme, posebno u gradu koji je doživeo deportaciju svojih Jevreja od strane nacista i njihovih fašističkih saradnika", navodi se u saopštenju.
 
 
Nakon racije na jevrejsku četvrt u Rimu 16. oktobra 1943. godine, više od 1.000 Jevreja glavnog grada je deportovano, većina u logor smrti Aušvic u okupiranoj Poljskoj. Samo 16 se vratilo.
 
U saopštenju jevrejske zajednice se navodi da je incident sa sahranom "još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve".
  • Svetli

    13.01.2022 05:39
    Lobanja
    A lobanja sa ukrstenim kostima je u Srbiji samo dio kostimografije zar ne?
  • NN

    12.01.2022 13:10
    U Hrvatskoj su neuporedivo gore stvari potpuno normalne, ovi u Italiji su najobicniji i to vrlo umereni desnicari, fasisti svakako nisu. A pogotovu nisu nacisti ili daleko bilo h.....
  • С

    12.01.2022 10:10
    Богме, овде има више од ,,20ак" људи...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet