SZO upozorila da je omikron opasan soj koronavirusa

Soj koronavirusa omikron, koji se širi brzinom kakvu svet nije video od početka pandemije, "ostaje opasan virus" čak iako izaziva blaže simptome.
SZO upozorila da je omikron opasan soj koronavirusa
Foto: Pixabay

Na to je upozorio generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacija Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Iako omikron izaziva blaže simptome od delte (do sada dominantne varijante), on ostaje opasan virus, posebno za one koji nisu vakcinisani", rekao je Gebrejesus novinarima.
Omikron, koji je prvi put identifikovan u južnom delu Afrike krajem novembra 2021. godine, proširio se u celom svetu i od tog soja je zaražen ogroman broj ljudi.
 
"Više prenosa virusa znači više hospitalizacija, više smrtnih slučajeva, više ljudi koji ne mogu da rade, uključujući nastavnike i zdravstvene radnike. Postoji i opasnost od pojave novog soja koji može biti prenosiviji i smrtonosniji od omikrona", upozorio je generalni sekretar SZO.
 
Drugi zvaničnik organizacije Majkl Rajan izjavio je na istoj konferenciji za novinare da koronavirus "nije blaga bolest", već bolest koja se može sprečiti vakcinama.
  • Djuri

    12.01.2022 21:09
    @joca
    Nevredjaj!
  • ljilja

    12.01.2022 20:43
    A ja sve upozoravam da je SZO jedna opasna organizacija.
  • Joca

    12.01.2022 19:57
    Pametan čovek pročita ovaj članak i sutra ode da se vakciniše, a gluperde navijaju za Noleta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.