Iako preseljeni, zaglavljeni u limbu Gvantanama

Oko 30 odsto bivših zatvorenika Gvantanama koji su preseljeni u treće zemlje nije dobilo pravni status, navodi se u novoj analizi koju je objavio "Gardijan".
Iako preseljeni, zaglavljeni u limbu Gvantanama
Foto: Pixabay
To ih, prema pisanju britanskog lista, čini ranjivim na deportaciju i ograničava mogućnost da ponovo izgrade živote.
 
Od stotina muškaraca puštenih iz Gvantanama otkako je zatvor prvi put otvoren pre 20 godina, oko 150 je poslato u treće zemlje na osnovu bilateralnih sporazuma uz posredovanje SAD, jer se smatralo da je opasan njihov povratak u matične zemlje.
SAD su se javno obavezale da će ih prebaciti na human način koji bi obezbedio rehabilitaciju nakon godina zatvora i, u mnogim slučajevima, mučenja bez optužbi. Ali, mnogi su i dalje u pravnom limbu, nemoguće je da rade ili da se spoje sa porodicama. Drugi su prisilno vraćeni u opasne uslove, navodi Gardijan.
 
Nove podatke objavila je organizacija za ljudska prava Repriv, koja pomaže bivšim pritvorenicima, i u njuma se ilustruje kako bezakonje koje je obeležilo zatvor od samog starta može pratiti muškarce godinama nakon puštanja na slobodu. Analiza pokazuje da oko 45 muškaraca nije dobilo boravišnu dokumentaciju nakon preseljenja.
Ravil Mingazov je držan u Gvantanamu više od 14 godina pre nego što je prebačen u Ujedinjene Arapske Emirate poslednjeg dana Obamine administracije. Uveravali su ga da će slobodno živeti u UAE nakon kratkog boravka u ustanovi za rehabilitaciju. Umesto toga, držan je u samici i maltretiran, navode njegova porodica i advokati.
 
Njegov 23-godišnji sin Jusuf koji živi u Londonu rekao je za Gardijan da je Gvantanamo jedno od najgorih mesta na svetu, jedan od najgorih zatvora.
 
"Ali u poređenju sa UAE trenutno, to je lepo mesto", kazao je Jusuf Mingazov.
 
Martina Burčer, saradnica organizacije Repriv, rekla je da je rešavanje potreba bivših pritvorenika postalo mnogo teže otkada je Trampova administracija ugasila kancelariju Stejt departmenta posvećenu zatvaranju Gvantanama. Tu kancelariju je vodio specijalni izaslanik zadužen za pronalaženje rešenja za zatvorenike koji su ostali i praćenje uslova života preseljenih.
 
Bez kancelarije nije bilo načina da se izvrši pritisak na vlade domaćina, koje su sada dobile "odrešene ruke" da rade šta žele sa bivšim zatvorenicima, rekla je Burčerova.
 
Drugi bivši pritvorenici mogu biti nominalno slobodni u zemljama domaćinima, ali bez dokumentacije često ne mogu da rade, putuju ili viđaju svoje porodice.
 
Bajdenova administracija nije ponovo uspostavila ulogu specijalnog izaslanika za zatvaranje Gvantanama. Samo jedna osoba je do sada puštena za vreme Bajdenovog mandata, u svoj rodni Maroko, a 13 pritvorenika ima pravo na transfer.
  • Miloš iz Zemuna

    16.01.2022 17:54
    USA - u zadnjih 50ak godina pobila nekoliko stotina miliona nedužnih ljudi a isti broj je bio svirepo mučen. Njihovi sateliti iz Evrope(EU) su im pomagali u tome i pomagaće ubuduće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet