U poslednjih 20 godina državljanstva BiH odreklo se više od 90.000 ljudi

U poslednjih dvadeset godina državljanstva BiH se odreklo 93.210 ljudi, a samo u prošloj godini, do 10. decembra, iz knjige državljana ispisale su se 2.802 osobe.
U poslednjih 20 godina državljanstva BiH odreklo se više od 90.000 ljudi
Foto: Pixabay

Trend odricanja državljanstva BiH nastavljen je uprkos pandemiji, koja je skoro dve godine prisutna, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

"U postupku odricanja državljanstva BiH stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već poseduju ili da im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države", naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
 
Dodali su da u neformalnim razgovorima oni koji se odriču državljanstva BiH najčešće kao stvarni razlog navode povoljniji radno-pravni status, pravo na posedovanje nekretnina, olakšano putovanje i studiranje u inostranstvu.
Naveli su da je veći broj osoba koje se odriču državljanstva u potpunosti integrisan u sredinama u kojima žive u inostranstvu, čak puno više nego u BiH.
 
Građani se najčešće odriču BiH državljanstva zbog sticanja nemačkog i austrijskog.
 
Taksa za ispis iz državljanstva iznosi 800 konvertibilnih maraka (oko 400 evra), osim za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju taksu od 200 KM (oko 100 evra).
 
Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u 2021. godini 431 osoba je postala državljanin BiH.
 
"Naše državljanstvo najviše su tražili državljani Crne Gore, Turske, Sirije i Egipta", naveli su.

Teme

BiH

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet