Svetska turistička organizacija potpuni oporavak očekuje tek 2024. godine

Svetska turistička industrija ostvarila je rast od 4,0 odsto prošle godine u odnosu na 2020, ali su svi pokazatelji i dalje daleko ispod nivoa pre pandemije.
Svetska turistička organizacija potpuni oporavak očekuje tek 2024. godine
Foto: Pixabay
Stručnjaci iz ove industrije ne očekuju potpuni oporavak pre 2024, objavila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Rastuća stopa vakcinacija i ublažavanje ograničenja putovanja jesu omogućili blagi oporavak u drugoj polovini 2021, ali je širenje omikron soja kovida u decembru izazvalo novi pad rezervacija putovanja i optimizma u ovoj industriji, navodi se u izveštaju ove agencije UN sa sedištem u Madridu, prenosi Rojters.

"Tempo oporavka je i dalje spor i neujednačen u svim regionima sveta zbog različitih stepena ograničenja mobilnosti, stopa vakcinacije i poverenja putnika", konstatuje se u izveštaju.
 
Najveći rast dolazaka turista prošle godine, u odnosu na 2020, zabeležen je u evropskom regionu južnog Mediterana, Centralnoj Americi i Karibima, ali je broj posetilaca bio ispod nivoa iz 2019. godine, i to za 54 odsto, za 56 odsto i za 37 odsto, respektivno.
 
U Evropi i Americi, dolasci stranih turista tokom 2021. godine porasli su za 19 odsto, odnosno za 17 odsto respektivno, u odnosu na 2020. Na Bliskom istoku, međutim, broj stranih gostiju je opao za 24 odsto prošle godine u odnosu na prethodnu, i bio je za 79 procenata ispod nivoa iz 2019.
 
Broj turističkih dolazaka u azijsko-pacifičkom regionu je takođe pao lani za 65 odsto na godišnjem nivou, i za 94 procenta u odnosu na nivo pre pandemije.
 
"Ekonomski doprinos turizma u 2021. (meren turističkim direktnim bruto domaćim proizvodom) procenjuje se na 1,9 biliona dolara, što je iznad 1,6 biliona dolara u 2020, ali je još uvek znatno ispod vrednosti pre pandemije od 3,5 biliona dolara", navodi se u izveštaju.
 
Oko 64 odsto turističkih poslenika, koje je UNWTO anketirao u decembru, ne očekuje potpuni oporavak pre 2024. ili kasnije, naspram 45 odsto koji su se tako izjasnili u septembarskoj anketi, kada se omikron još nije pojavio. Agencija UN predviđa porast međunarodnih dolazaka od 30 do 78 odsto ove godine u odnosu na 2021, ali će broj turista još uvek ostati daleko ispod nivoa iz 2019. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.