Vakcinacija u Austriji obavezna od 1. februara za sve punoletne, kazna do 600 evra

Vakcinacija protiv korona virusa biće obavezna za sve punoletne građane Austrije od 1. februara, odlučio je parlament u Beču.
Vakcinacija u Austriji obavezna od 1. februara za sve punoletne, kazna do 600 evra
Foto: Pixabay
Austrija je postala prva zemlja u Evropi koja je usvojila takvu meru u borbi protiv pandemije. Za nepoštovanje mere predviđena je kazna do 600 evra.

Za uvođenje obavezne vakcinacije večeras se tajnim glasanjem izjasnilo 137 poslanika, a protiv su bila 33.

Vakcinacija će od 1. februara biti obavezna za sve stanovnike Austrije od 18 i više godina, osim za trudnice, pojedince koji ne mogu da budu vakcinisani iz zdravstvenih razloga i osobe koje su preležale korona virus u poslednjih šest meseci.
 
Zvaničnici Austrije navode da je obavezna vakcinacija neophodna jer je stopa vakcinisanog stanovništva u zemlji i dalje preniska.
 
Vladajuća koalicija kancelara Karla Nehammera obezbedila je podršku dve od tri opozicione parlamentarne stranke za uvođenje mere kojoj se oštro protivi jedino ekstremno desna Slobodarska partija Austrije. Kada obaveza vakcinacije stupi na snagu 1. februara, vlast će prvo slati obaveštenje svakom domaćinstvu, a na sprovođenju novog propisa radiće od sredine marta.
 
Policija će od sredine marta početi rutinski da proverava da li su građani vakcinisani. Od onih koji ne budu imali dokaz o vakcinaciji, pismeno će zatražiti da prime vakcinu, a ako to ne učine, preti im kazna do 600 evra.
  • Mirjana

    21.01.2022 12:25
    Uzimanje para.
  • hm

    20.01.2022 22:08
    Mislite, obavezna za sve koji nemaju 600 eura da plate izuzece?
  • Anti

    20.01.2022 21:26
    Anti
    Pomereno za april, iz tehnickih razloga.... tako da...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet